fbpx

Papa Francisc a numit un nou episcop al Arhidiecezei de Alba Iulia

Monseniorul Laszlo Kerekes

Monseniorul Laszlo Kerekes

Monseniorul Laszlo Kerekes a fost numit, de Papa Francisc, drept Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia, anunţă Conferinţa Episcopilor din România (CER).

Potrivit unui comunicat al CER, Monseniorul Laszlo Kerekes este al 27-lea Episcop auxiliar care slujeşte în milenara Arhidieceză de Alba Iulia.

Data şi locul consacrării sale episcopale vor fi stabilite ulterior.

“Această numire vine după ce în decembrie anul trecut Papa Francisc a acceptat renunţarea la oficiu a Înaltpreasfinţitului Gyorgy Jakubinyi, la acea vreme Arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia şi a Preasfinţitului József Tamás, Episcop auxiliar al aceleiaşi Arhidieceze, şi l-a numit Arhiepiscop de Alba Iulia pe Monseniorul Gergely Kovacs, consacrat şi înscăunat pe 22 februarie în Catedrala ‘Sf. Mihail’ din Alba Iulia”, precizează sursa citată.

Monseniorul Laszlo Kerekes s-a născut la 23 iulie 1968 în Gheliţa (Covasna), Arhidieceza de Alba Iulia.

A studiat la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia până în 1990 şi la Academia Teologică de la Budapesta până în 1992.

A fost hirotonit preot pentru Arhidieceza de Alba Iulia pe 16 mai 1993, de către Monseniorul Gyorgy Jakubinyi, pe atunci Episcop auxiliar.

Ulterior a continuat studiile în Canada, la Ottawa, unde a obţinut licenţa în Drept canonic, în 1994, şi doctoratul în 2004.

A fost profesor la Seminarul Mare de la Alba Iulia şi paroh în Târgu Secuiesc, fiind membru al Consiliului Prezbiteral şi al Tribunalului Ecleziastic al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia.

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia are, conform Anuarului Pontifical din 2019, o suprafaţă de 58.234 km pătraţi şi 335.500 de credincioşi, dintr-o populaţie totală de 3.590.500 de locuitori. Este organizată în 253 de parohii şi are 299 de preoţi diecezani şi 44 de seminarişti în propriul seminar, 132 de persoane consacrate (51 călugări şi 81 de călugăriţe).

După numirea noului Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia, numărul episcopilor romano-catolici din România ajunge la 13, dintre care cinci sunt emeriţi. Numărul total al episcopilor catolici – romano-catolici şi greco-catolici se ridică la 22.

Trei dintre episcopi, recent numiţi de Papa Francisc, Monseniorii Laszlo Kerekes, Călin Ioan Bot şi Cristian Dumitru Crişan, vor primi consacrarea imediat după ce condiţiile sanitare impuse de starea de pandemie vor permite celebrarea ceremoniei religioase, se mai arată în comunicat, semnat de secretarul general al CER, preotul Francisc Ungureanu.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.