fbpx

Pascal Bentoiu

Pascal Bentoiu

Pascal Bentoiu

Pascal Bentoiu, unul dintre cei mai importanți muzicologi și compozitori români ai secolului al XX-lea, s-a născut la 22 aprilie 1927, în București.

A studiat compoziția în particular cu Mihail Jora. A urmat studii gimnaziale și liceale la Colegiul Național ”Sf. Sava” (1937-1945), apoi a frecventat Facultatea de Drept din București (1945-1947), potrivit volumului ”Dicționar mari muzicieni” (2006). A făcut studii muzicale în particular, avându-i ca profesori pe Vasile Filip (vioară), Teofil Demetriescu (pian), Faust Nicolescu (teorie-solfegii) și Mihail Jora (armonie, contrapunct, fugă, orchestrație, compoziție).

Fiu al prestigiosului avocat Aurelian Bentoiu, fost ministru al Justiției (1940), care a fost arestat și a murit, apoi, în închisorile comuniste, Pascal Bentoiu a fost marginalizat la începutul carierei sale artistice. A început ca cercetător (1945-1947) la Institutul de folclor și, cu mari greutăți, și-a început, mai târziu, activitatea în cadrul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. A fost primul președinte al acesteia după 1989, între 1990-1992.

După o perioadă în care a activat ca cercetător la Institutul de Etnografie și Folclor din București (1953-1956), Pascal Bentoiu s-a dedicat în întregime vocației de compozitor. Activitatea sa muzicologică a început din 1954. A realizat studii asupra folclorului românesc, care au fost publicate în patru volume, preocuparea fundamentală constituind-o estetica muzicală: ”Imagine și sens” (București, 1971; tradusă în limba franceză în 1979); ”Deschideri spre lumea muzicii” (București, 1973); ”Gândirea muzicală” (București, 1975) și ”Capodopere enesciene” (București, 1984), un volum în care analizează toate lucrările cu nr. de opus ale lui George Enescu, tradus în limba engleză și germană, devenind lucrări muzicologice de referință în literatura internațională de specialitate. A publicat și ”Breviar enescian” (2005) și ”Opt simfonii și un poem” (2007).

Compozitorul a evoluat gradual și continuu, parcurgând drumul de la limbajul relativ simplu la cel ultracomplex, de la tonal către modal, de la formele tradiționale la alcătuiri mai complicate, integral inventate. Activitatea sa, în funcție de preferința pentru unele genuri, poate fi periodizată astfel: perioada 1948-1963, când a scris primele trei concerte instrumentale, circa 20 de lieduri, două sonate și o serie de lucrări programatice; etapa 1963-1969, dominată de cele trei opere — ”Amorul doctor”, ”Jertfirea Ifigeniei” și ”Hamlet”, iar după 1970 se situează ultimele șapte simfonii și ultimele cinci cvartete.

Exeget al creației enesciene, Pascal Bentoiu este totodată cel care a orchestrat partiturile Simfoniilor a IV-a și a V-a de George Enescu, care au rămas neterminate. Acestea au fost prezentate publicului în cadrul Festivalului ”George Enescu”, ediția 1998, în interpretarea aceleiași orchestre și avându-i ca dirijori pe Corneliu Dumbrăveanu (Simfonia a IV-a) și Horia Andreescu (Simfonia a V-a). La aceasta din urmă, partea corală a fost susținută de Corul de Femei Radio, dirijat de Aurel Grigoraș și avându-l ca solist pe tenorul Florin Diaconescu. De asemenea, a reconstituit după schițe poemul vocal-simfonic ”Isis”, de George Enescu.

Pascal Bentoiu (stg), compozitor și Viorel Cosma (dr), critic muzical; adunarea solemnă “50 de ani de la moartea lui George Enescu”, organizată de Academia Română și Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România

Dintre principalele sale creații, conform volumului ”Dicționar mari muzicieni” (2006), amintim: ”Amorul doctor” (op. 15, 1964; operă comică într-un act, libretul de Pascal Bentoiu după piesa lui Moliere, premiera la Opera Română din București, 23 decembrie 1966); ”Jertfirea Ifigeniei” (op. 17, 1968; operă radiofonică, libretul de Alexandru Pop și Pascal Bentoiu după piesa lui Euripide); ”Hamlet” (op. 18, 1969, operă în două acte, libretul de Pascal Bentoiu după piesa lui William Shakespeare); opt simfonii (I, 1965; a II-a, 1974; a IV-a, 1976; a V-a, 1978; a VI-a, 1979; a VII-a, Culori, 1985; a VIII-a, Volume, 1986; a IX-a, Imagini, 1987); patru concerte instrumentale, dintre care două pentru pian, unu pentru vioară, unu pentru violoncel (1954-1989); șase cvartete de coarde (Cvartetul nr. 1 op. 3, 1953; Cvartetul nr. 2 al ”Consonanțelor” op. 19, 1973; patru cvartete op. 27, 1980-1982); poemele simfonice ”Luceafărul” (1957) și ”Eminesciana” (1973); circa 30 de lieduri pentru voce și pian, pe versuri ale unor poeți români; sonate, suite orchestrale, peste 25 de partituri de muzică de scenă. Pascal Bentoiu a orchestrat, pe lângă cele două simfonii, și ”Șase cântece și o rumbă op. 12”, de Mihail Jora. A compus și muzică de film: ”Cinci oameni la drum” (1962), în regia lui Mihai Bucur și Gabriel Bartha.

În calitate de muzicolog, Pascal Bentoiu a scris mai multe cărți, a publicat zeci de articole și studii în revistele de specialitate, a participat la sute de emisiuni de radio și de televiziune. A susținut zeci de conferințe, prelegeri, cursuri de măiestrie în țară și în străinătate. A făcut parte din jurii naționale de concursuri muzicale și a realizat, culegeri de folclor și transcrieri.

Muzica sa este lirică și colorată, se inspiră din resursele folclorului românesc, precum și din muzica serială și din alte tehnici contemporane. Este un compozitor cu un limbaj rafinat, modern, dar axat pe valorile expresivității muzicii, având tangențe cu neoromantismul. Pascal Bentoiu explorează zonele tonalului, modalului, se bazează pe rigoarea construcției, uneori pe idei programatice. Multe dintre lucrările sale se grupează în cicluri (Cvartetele de coarde nr. 3–6, Simfoniile nr. 6-8).

Bentoiu a compus trei opere, opt simfonii, patru concerte, șase cvartete de coarde, precum și sonate și șase cicluri de melodii. Opera sa Hamlet, terminată în 1974, a fost premiată pe plan internațional și a fost reprezentată în premieră mondială în Franța, la Marsilia. Opera Amorul doctor beneficiază de o înregistrare specială realizată de Radio BBC 3 și de Radio ORTF Paris. Opera Jertfirea Ifigeniei a fost prima creație din categoria opere radiofonice scrisă de un român și a primit Premiul “Italia” al Radiodifuziunii italiene. Trilogia simfoniilor Culori, Imagini și Volume relaționează muzica cu celelalte arte, respectiv pictura, arhitectura și literatura.

Extraordinara sa activitate de compozitor și muzicolog a fost distinsă cu numeroase premii, printre care: Premiul de Stat (1964), Premiul internațional Italia al Radioteleviziunii Italiene (RAI) pentru opera radiofonică ”Jertfirea Ifigeniei” (Roma, 1968), Ordinul Meritul Cultural, cls. III-a (1969, 1971), Premiul internațional ”Guido Valcarenghi” pentru ”Hamlet” (Roma, 1970), premiile Academiei Române (compoziție în 1974, muzicologie în 1987) și premiile Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România pentru compoziție sau muzicologie (1971, 1975, 1978, 1979, 1980, 1983, 1985, 1987), Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România pentru întreaga activitate (1992), titlurile de Doctor Honoris Causa al Universității de Muzică din București (1995), Academia de Muzică ”Gh. Dima” din Cluj (2001), Central College din Pella (Iowa, SUA, 2001) și Universitatea de Artă ”George Enescu” din Iași (2004), arată sursa menționată mai sus. În 2005, Revista ”Actualitatea Muzicală” i-a decernat lui Pascal Bentoiu, Premiul ”Eminesciana”, care a răsplătit, astfel, munca de repunere în circulație a unor pagini enesciene, rămase, dintr-un motiv sau altul, uitate sau neterminate, cum a fost cazul Simfoniilor a IV-a sau a V-a sau a poemului simfonic ”Isis” de George Enescu.

I-au fost decernate distincțiile Ordinul Național ‘Serviciul Credincios în grad de Mare Ofițer (2000) și Steaua României în grad de Mare Ofițer (2007).

Compozitorul și muzicologul Pascal Bentoiu a murit la 21 februarie 2016, la vârsta de 88 de ani.

e-Cultura.info / Auror.Irina Andreea


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.