Patriarhul Ierusalimului, Theophilos al III-lea – Doctor Honoris Causa al Universității din București

Patriarhul Ierusalimului, Theophilos al III-lea,

Patriarhul Ierusalimului, Theophilos al III-lea,

Universitatea din București îi va conferi sâmbătă distincția de Doctor Honoris Causa Preafericirii Sale Patriarhul Ierusalimului, Theophilos al III-lea, în carul unei ceremonii desfășurate în sala “Constantin Stoicescu” a Palatului Facultății de Drept.

“Eforturile Preafericirii Sale se îndreaptă spre promovarea păcii și a înțelegerii între popoare, eforturi concretizate prin participarea la numeroase conferințe internaționale precum ‘Council of Religious Institutions of the Holy Land’ sau ‘The C-1 World Dialogue’. Universitatea din București îi poartă Prefericirii Sale Patriarhul Theophilos o deosebită recunoștință pentru sprijinul acordat dezvoltării domeniului Studiilor Bizantine în cadrul instituției. Impresionanta Bibliotecă a Patriarhiei Ortodoxe Grecești din Ierusalim găzduiește cărți și manuscrise rare, care sunt păstrate atent și cu profesionalism, reprezentând o reală comoară pentru un cercetător autentic. Pentru tot acest sprijin călduros, Senatul Universității din București este mai mult decât onorat să îi acorde titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din București Preafericirii Sale Theophilos al III-lea, Patriarh al Sfintei Cetăți a Ierusalimului și al întregii Palestine, al Siriei, Arabiei, dincolo de Fluviul Iordanului, al Canei Galileii și al Sfântului Sion”, se arată în Laudatio.

Ilias Giannopoulos, s-a născut în 1952, în sudul peninsulei Peloponez din Grecia, și a ajuns la Ierusalim în luna iulie 1964, la vârsta de 12 ani. Timp de 6 ani a urmat studiile Școlii Patriarhale ‘Sfântul Dumitru’, iar la finalizarea acestora, pe data de 28 iunie 1970, a primit, din mâna Patriarhului Benedict al Ierusalimului, tunderea în monahism și un nou nume: Theophilos sau ‘cel ce Îl iubește pe Dumnezeu’.

Câteva zile mai târziu a fost hirotonit diacon la altarul de pe Golgota de către Înaltpreasfinția Să Arhiepiscopul Basileios de la Fluviul Iordanului și a fost numit să slujească la Biserica Sfântului Mormânt sau Biserica Învierii din Orașul Sfânt.

În 1975, el a urcat încă o treaptă ierarhică, fiind hirotonit preot de către Înaltpreasfinția Să Arhiepiscopul Diodoros din Hierapolis. Următorii ani au fost dedicați studiilor, ieromonahul Theophilos fiind trimis la Facultatea de Teologie a Universității din Atena, iar mai apoi, după ridicarea sa în rangul de arhimandrit în anul 1978, la Universitatea din Durham, unde a urmat un masterat în patristică sub îndrumarea pr. dr. George Dragas.

La întoarcerea în Ierusalim, în 1986, Prefericirea Sa a fost numit reprezentant patriarhal pentru Consiliul Mondial al Bisericilor, a slujit ca stareț în Cana Galileii, iar mai apoi ca Exarh al Sfântului Mormânt în Qatar, unde a pus bazele slujirii ortodoxe. Curând după numirea sa ca Arhiepiscop al Muntelui Tabor, pe 9 august 2005 a fost ales în unanimitate Patriarh al Sfintei Cetăți a Ierusalimului și al întregii Palestine, al Siriei, Arabiei, dincolo de Fluviul Iordanului, al Canei Galileii și al Sfântului Sion, devenind astfel cel de-al 141-lea Întâistătător al Ierusalimului și succesor al lui Iacov cel Drept, primul episcop al Cetății Sfinte.

Întronarea a avut loc la data de 22 noiembrie 2005 în Biserica Sfântului Mormânt, în cadrul unei ceremonii la care au participat înalți demnitari laici și delegații din partea tuturor Bisericilor Ortodoxe.

e-Cultura.info/Autor: Roberto Stan

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.