fbpx

Patrick Modiano, laureatul premiului Nobel pentru Literatură 2014

Premiul Nobel pentru Literatură

Premiul Nobel pentru Literatură

Scriitorul francez Patrick Modiano a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură pentru arta memorialistică cu care a evocat cele mai neînțelese destine din perioada ocupației naziste, conform anunțului făcut de Peter Englund, secretar permanent al Academiei Suedeze.

Patrick Modiano, 69 de ani, este cel de-al 15-lea autor francez care a primit premiul Nobel. Romancierul francez și-a centrat opera în Parisul celui de-al Doilea Război Mondial, ilustrând modul în care oamenii obișnuiți ai acelor vremuri suportau povara războiului și a ocupației naziste.

Scriitorul francez se număra și el printre favoriții la câștigarea premiului Nobel, cu o cotă de 10/1, conform casei de pariuri londoneze Ladbrokes, marii favoriți erau însă scriitorul japonez Haruki Murakami, 65 de ani și americanul de origine kenyană Ngugi wa Thiong’o, 76 de ani, ambii cu cote de 4/1.

Modiano și-a publicat primul roman, “La Place de l’Étoile”, în 1968. Modiano a semnat alături de regizorul Louis Malle scenariul filmului “Lacombe Lucien”, despre un tânăr membru al “Gestapoului francez” din perioada de ocupație a Franței de către Germania nazistă. Din opera sa mai reamintim “Rue des Boutiques Obscures”, romanul său din 1996 “Du Plus Loin de l’Oubli” și “Dora Bruder”, publicată în 1997.

Patrick Modiano s-a născut la 30 iulie 1945, la Boulogne-Billancourt, în suburbiile Parisului, dintr-un tată evreu de origine italiană și o mamă belgiană, Louisa Colpijn (actriță cunoscută în epocă sub numele de Louisa Colpeyn). Părinții săi s-au întâlnit în Parisul ocupației naziste și și-au început relația în clandestinitate, detaliu care se pare că a influențat universul literar al lui Modiano.

Scriitorul francez a obținut și Marele Premiu al Academiei Franceze în 1972 cu romanul “Les Boulevards de ceinture”, Premiul Goncourt în 1978 pentru romanul “Rue des boutiques obscures”, Premiul Cino Del Duca pentru întreaga activitate literară în 2010 și mai este laureat al Premiului de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană (2012)

Patrick Modiano îi urmează canadiencei anglofone Alice Munro, laureata Nobelului pentru Literatură din 2013. El va intra în posesia unei recompense materiale în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (adică aproximativ 878.000 de euro).

e-Cultura.info/Autor: Codruț Bălu

Ţi-a plăcut articolul? dă un share. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.