fbpx

PE URMELE LUI ENESCU: ‘Comorile’ ascunse din Casa Memorială de la Liveni

Casa Memoriala George Enescu Liveni

Casa Memoriala George Enescu Liveni

Casa Memorială ”George Enescu” din localitatea Liveni din județul Botoșani reprezintă, fără nicio îndoială, un punct de reper pentru orice om de cultură, în general, și pasionat de muzică, în mod special.

Deși greu accesibil din cauza poziției geografice, dar și din cauza infrastructurii proaste, muzeul de la Liveni adăpostește adevărate ‘comori’ care amintesc de personalitatea și opera marelui muzician român.

Alături de pianul, vioara jucărie, trusa de culori pentru desen și mai multe desene făcute de copilul George Enescu, în muzeu dăinuie cărțile de onoare completate de-a lungul timpului de marile personalități care au trecut pragul casei.

Mii de mesaje de apreciere, scrise în limba română, dar și în engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană, japoneză sau rusă, confirmă dragostea de care Enescu s-a bucurat și se bucură nu doar în România, ci oriunde în lume.

Personalități ale vieții publice din România, dar și simpli turiști, români sau străini, și-au exprimat, în aceste cărți de onoare, sentimentele față de Enescu, dar și emoțiile generate de vizita la Liveni.

Pe 2 iulie 1992, în Casa Memorială ”George Enescu” intra, pentru prima dată, președintele de atunci al României, Ion Iliescu. Contactul cu marele muzician pare să îl fi copleșit.

PROMO

PROMO

‘La numele lui Enescu și pe locurile copilăriei sale vibrează orice inimă de român, Enescu fiind simbolul geniului muzical al poporului nostru’, scria, atunci, Ion Iliescu.

În mai 2002, soprana Mariana Nicolescu și-a exprimat, la rândul ei, ‘Un gând plin de o imensă emoție’, desenând, totodată, în cartea de onoare, un portativ pe care a așezat cheia sol și o notă muzicală.

De asemenea, pe 6 noiembrie 2014, fostul ministru al Culturii Răzvan Theodorescu și-a manifestat și el respectul față de Enescu, notând: ‘Cu bucuria de a trece prin acest loc sacru’.

Personalitatea lui Enescu pare să fi fost extrem de puternică pentru mulți alți turiști care au ajuns la Liveni. ‘George Enescu: singurul OM care nu îmi va permite niciodată să uit că sunt român!’, a scris unul dintre vizitatorii Casei Memoriale.

Casa de la Liveni, situată la 50 de kilometri de municipiul Botoșani și la 15 kilometri de municipiul Dorohoi, a reprezentat pentru Enescu ”casa visurilor”, locul în care a reușit să compună prima sa operă pentru vioară și pian, ‘Țara Românească’, la vârsta de doar cinci ani. Tot acolo, în casa părintească, Jurjac, cum îl alintau părinții, a compus și ‘Poema Română’ în 1894.

Locul în care acum 133 de ani se năștea marele geniu al muzicii românești a devenit, din 1957, Casa Memorială ”George Enescu”, administrată de Muzeul Județean de Istorie.

e-Cultura.info/Autor: Cristian Lupașcu

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Știri Externe   Știință   Interviu   Documentar   Festival   Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.