fbpx

PE URMELE LUI ENESCU: Lucrările lui Enescu, punct de referință în programele Academiei Sighișoara

Violonistul Alexandru Gavrilovici

Violonistul Alexandru Gavrilovici

Președintele Asociației Cultura Viva Sighișoara din Berna (Elveția), violonistul Alexandru Gavrilovici, a declarat că lucrările compozitorului George Enescu au reprezentat un adevărat punct de referință în programele Academiei Sighișoara, care va ajunge în această vară la ediția a XXII-a, și că de anul viitor în cadrul acestui festival-școală va începe un proiect denumit “Pentru Enescu”.

“Academia Sighișoara, ca oricare for de cultură muzicală din România, trebuie să fie prezentă în această ‘mișcătoare mișcare’ generată de necesitatea de a aduce un tribut corespunzător unui titan al muzicii universale. În ultimii ani, lucrările maestrului George Enescu au reprezentat un adevărat punct de referință în programele Academiei Sighișoara. Ne gândim că tocmai în anii care nu sunt numiți oficial ‘ani Enescu’, aportul Academiei Sighișoara poate fi mai util, mai eficient. Aceste programe le vom numi ‘Pentru Enescu’. Avem idei concrete referitoare la concretizarea acestui concept, anul viitor”, a declarat Alexandru Gavrilovici.

Ca un preambul la anul comemorării a 60 de ani de la moartea lui compozitorului român, la ediția din anul 2014, concertul inaugural al Academiei Sighișoara a cuprins “Sonata nr. 1 pentru vioară și pian” de Arthur Honegger și “Octet pentru coarde în Do major, Op. 7” de George Enescu, în dorința de a-i readuce împreună pe cei doi foști prieteni, compozitorii emblematici ai Elveției și României.

“La alcătuirea programelor Academiei Sighișoara încercăm întotdeauna să aruncăm o privire și în culisele pe care destinul le creează în viața marilor creatori. George Enescu și Arthur Honegger au părăsit lumea aceasta în același an, 1955, iar între cei doi compozitori a existat un real contact bazat pe prețuire  precum și înrudire față de ideal. (…) Într-adevăr, în ultimele sale zile maestrul George Enescu a dorit să vadă partitura lucrării ‘Jeanne d’Arc au bűcher’ (Ioana d’Arc pe rug) a lui Arthur Honegger, un lucru extrem de emoționant dacă realizăm această nevoie imperioasă a maestrului de a fi în contact cu ai săi colegi, ascultând muzica dânșilor, citind-o. Domnul profesor Viniciu Moroianu, distinsul reprezentant al pianisticii românești, mi-a făcut cunoscute aceste legături Enescu-Honegger, legături care fără îndoială nu au fost întâmplătoare”, a arătat Gavrilovici.

Fondatorul Academiei Sighișoara — care a avut-o în debutul manifestării, în 1993, drept parteneră pe flautista elvețiană Heidi Indermuhle — a arătat că Sighișoara a fost un loc privilegiat și l-a avut deseori ca oaspete pe George Enescu în turneele acestuia în România, iar festivalul își propune să continue tradiția muzicală creată de marele compozitor.

PROMO

PROMO

“Este de presupus că Enescu a fost atras de acel public de origine săsească în special, care a știut să se bucure din plin și corespunzător de prezența maestrului. Acea viață muzicală de odinioară este în plină renaștere la Sighișoara, iar prezența, timp de 22 ani, a Asociației Cultura Viva din Berna prin Academia Sighișoara este o dovadă grăitoare, precum și o garanție”, a subliniat Alexandru Gavrilovici.

Violonistul, care a fost prim concert-maestru al Orchestrei Simfonice din Berna timp de peste trei decenii, a precizat că Elveția și România au fost întotdeauna legate prin prezența în Confederație a unor personalități excepționale venite din Romania, cum ar fi pianista Clara Haskil și compozitorul Dinu Lipatti și că memoria acestora este cinstită de elvețieni.

“În Vevey, unde Clara Haskil a trăit, strada principală se cheamă Clara Haskil. La Geneva, clasa unde a predat Dinu Lipatti la Academia de Muzica îi poartă numele, iar bustul său este în holul de onoare. (…) În acest loc aș dori să exprim un gând pe care vreau să-l împărtășesc: ce caută statuia lui George Enescu în cel mai nepotrivit loc din inima Bucureștiului, în zarva claxoanelor, în forfota comerțului și a altor gălăgii, din fata magazinului Eva?”, a spus Alexandru Gavrilovici.

Academia Sighișoara a fost inițiată în 1993, s-a numit Festivalul de Muzică de Vară Sighișoara și dintr-un curs pentru studenți din România și Elveția, susținut de profesioniști în domeniu, recunoscuți pe plan mondial, s-a transformat treptat într-un important festival internațional, dar cu păstrarea caracterului de școală de vară.

A XXII-a ediție a Academiei Sighișoara va fi organizată în acest an în perioada 1-14 august de Asociația Cultura Viva Sighișoara din Berna (Elveția) și de Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca, în parteneriat cu Primăria Sighișoara, în cadrul unui grant elvețian, iar anul trecut a fost considerată către de site-ul CMUSE, care oferă cele mai noi știri și videoclipuri din industria muzicală mondială, ca fiind una dintre cele mai interesante 20 de destinații muzicale din întreaga lume.

La ediția din acest an vor fi organizate, pe lângă o serie de concerte, zece cursuri pentru tinerii muzicieni prezenți la Academia Sighișoara, care vor fi susținute de 19 muzicieni de renume și profesori din Elveția, Germania, Spania, Austria și România.

e-Cultura.info/Autor: Dorina Matiș

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.