Peisaje franceze în arta românească modernă

Proiectul expozițional”Peisaje franceze în arta românească modernă” propus la Muzeul Colecțiilor de Artă de Liliana Chiriac este însoțit de un catalog exhaustiv în care chiar și după încheierea manifestării temporare, vor putea fi văzute piesele constitutive. Dincolo de imaginea lucrărilor aflate în expunere și prezentate în cele două capitole: de pictură, respectiv de grafică, fiecare autor beneficiază de o fișă lămuritoare iar lucrările sunt însoțite de datele lor explicative.

Peisaje franceze în arta românească modernă

Peisaje franceze în arta românească modernă

În studiile introductive, cele două autoare ale catalogului – Liliana Chiriac și Alina Petrescu creionează imaginea artei românești aflate sub incidența influenței franceze. Acest suflu marcant poate fi urmărit cu plăcere și datorită explicațiile oferite de cele două specialiste în textele –”Amprenta franceză asupra artei plastice românești. Pictura și grafica din patrimoniul muzeului” și ”Franța poate fi considerată un reper? Mecanismele importării modelului francez în pictura românească”.

Patrimoniul Muzeului Colecțiilor de Artă este astfel foarte bine valorificat, organizatoarea expoziției- Liliana Chiriac apelând și la Galeria de artă românească modernă pentru a reuși cât mai bine creionarea acestei teme generoase și fascinante în arta plastică românească.

În textul de deschidere al catalogului, Dr.Călin Stegerean, director general al MNAR face câteva precizări importante, al căror adevăr poate fi surprins urmărind cursul expoziției


”Mulți pictori din România au studiat acolo (n.a. Franța) sau au petrecut perioade de ”imersiune” deliberată în efervescentele medii artistice: Theodor Aman, Gheorghe Tattarescu, Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady –ca să-i numim doar pe cei mai cunoascuți.”

Importanța expoziției, dincolo de provocarea tematică extrem de interesantă stă în parcurgerea prin lucrările prezentate a diverselor colecții ale muzeului; unor piese cunoscute, aflate nu pentru prima dată în expunere, li se asociază altele, acum scoase din depozite și descoperite publicului pentru prima dată.

Prin urmare, nu lipsesc de pe simeze opere faimoase aflate în Muzeul Colecțiilor de Artă. Cu toate acestea, avem acces acum și la multe alte lucrări frumoase care permit aprecierea unor piese la înalta lor valoare de capodopere.

Expoziția este bogată și variată; pe simeză sunt prezentate circa 80 de lucrări de pictură și grafică semnate de 20 de artiști a căror viață culturală a fost marcată, mai mult sau mai puțin de mirajul peisajului francez. Având un parcurs de la Nicolae Grigorescu și Ioan Andreescu, la Michaela Eleutheriade și Rodica Maniu, de la Max Arnold la Dov Sigal, prezentarea expozițională se dovedește a fi generoasă și frumoasă.

e-Cultura.info / Autor dr. Roxana Păsculescu, critic de artă

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer