Perpessicius sărbătorit la 126 ani de la naştere

Casa Memoriala Dumitru. S. Panaitescu - Perpezicius

Casa Memoriala Dumitru. S. Panaitescu – Perpezicius

Poetul şi criticul literar Dumitru Panaitescu Perpessicius a fost sărbătorit vineri, la 126 ani de la naştere, la Casa memorială care-i poartă numele din Brăila.

Le eveniment au participat oameni de cultură, elevi şi profesori din şcoli brăilene, care au recitat poezii şi au făcut prezentări despre viaţa şi opera lui Perpessicius.

Cu această ocazie a avut loc vernisajul expoziţiei ‘Universul perpessician. Elemente reprezentative ale prieteniilor literare’, care a cuprins piese din patrimoniul secţiei ‘Memoriale’ a Muzeului Brăilei.

Evenimentul a mai cuprins acţiunea ‘Scrisori către Perpessicius’ şi o expoziţie cu desene realizate de elevi ai Liceului ‘D. P. Perpessicius’ din Brăila.

Întâlnirea cultural-artistică, intitulată ‘De ziua lui Perpessicius’, a fost organizată de Muzeul Brăilei, în colaborare cu Şcoala Gimnazială Şuţeşti şi Liceul Pedagogic ‘Dumitru Panaitescu Perpessicius’ Brăila.

Imobilul în care se află Casa Memorială ‘Perpessicius’ este înscris în Lista Naţională a Monumentelor, Ansamblurilor şi Siturilor Istorice. Vechea casă a familiei Ştefan şi Ecaterina Panaitescu a fost construită în jurul anului 1880. Aici s-a născut şi a locuit, până la vârsta de 19 de ani Dumitru S. Panaitescu, cel care îşi va adăuga ulterior pseudonimul Perpessicius.

Casa Memorială ‘Perpessicius’ a fost vizitată, pe 19 iunie 1998, de Regele Mihai I, pentru a-i aduce un omagiu omului de litere, care i-a fost profesor în copilărie.

e-Cultura.info/ Autor: Ecaterina Ignat.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.