fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Personalitați culturale de care ne-am desparțit in anul 2018

Personalitați culturale de care ne-am desparțit in anul 2018

Personalitați culturale de care ne-am desparțit in anul 2018

Anul 2018 ne-a lăsat mai săraci ne-am despărţit de oameni mari, unii care au lăsat comori în urma lor prin munca depusă. Printre aceştia se numără: Neagu Djuvara, Lucian Pintilie, Dumitru Fărcaş.

Pe 10 ianuarie a decedat Lucky Marinescu, născută Lucreţia Marinescu. Interpreta de muzica uşoară a fost şi moderatoare TV. Avea 83 de ani.

Matematicianul Ştefan Papadima, cu zeci de lucrări în domeniile topologieo şi geometriei, publicate în unele din cele mai tari reviste de matematică din lume, a încetat din viaţă în ianuarie, la 64 de ani. În aceeaşi lună, scriitoarea Elisabeta Isanos, fiica Magdei Isanos şi a lui Eusebiu Camilar s-a stins din viaţă la 76 de ani.

De istoricul Neagu Djuvara ne-am despărţit pe 25 ianuarie. Avea 101 ani şi a rămas în memoria cititorilor în calitate de istoric, filozof şi diplomat român.

La 59 de ani s-a stins matematicianul Florin Diacu, stabilit în Canada.A condus Institutul Pacific de Ştiinţe Matematice al Universităţii din Victoria între 1999 şi 2003. A murit pe 13 februarie.

Fizicianul Peter Freund, născut la Timişoara, în 1936, a încetat din viaţă la Chicago, pe 6 martie. A adus contribuţii importante în fizica particulelor şi în fizica matematică, mai ales în domeniul teoriei coardelor.

Pe 19 februarie a murit Paul Urmuzescu, la 89 ani. A fost compozitor român şi, pâna în 1979, a condus departamentul muzical al programelor de divertisment ?i producator la Televiziunea Română. A fost director muzical la Festivalul Internaţional „Cerbul de Aur” din Braşov, la prima ediţie.

Sculptoriţa Geta Caragiu, sora actorului Toma Caragiu şi a lingvistei Matildei Caragiu a încetat din viaţă la 11 martie, la Bucureşti.

Cunoscutul realizator de radio şi televiziune Andrei Gheorghe a murit la Voluntari, pe 19 martie.

Actriţa Aimee Iacobescu, cunoscută din seria de filme în care a interpretat rolul domniţei Ralu, în regia lui Dinu Cocea, a murit pe 27 martie, la 71 de ani.

Actriţa Carmen Stănescu a încetat din viaţă la 92 de ani, pe 11 aprilie, lăsând în urmă o carieră de trei decenii pe scena Teatrului Naţional şi mai multe roluri în film.

Interpreta de muzică populară Ionela Prodan a murit pe 16 aprilie, la 70 de ani.

Istoricul Din C. Giurescu, membru al Academiei Române şi deputat în Parlament, a murit la 91 de ani, pe 24 aprilie.

La vârsta de 88 de ani a murit Doina Cornea, publicistă şi disidentă anticomunistă de la Cluj-Napoca.

Pe 15 mai a încetat din viaţă cunoscutul jurnalist sportiv Cristian Ţopescu. a murit la 81 de ani, internat la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias din Bucureşti.

Pe 16 mai a murit, la Cluj Napoca, François Bréda, eseist, poet, critic literar, traducător, dramaturg, interlocutor epistolar pentru Samuel Beckett şi Philippe Soupault. Avea 62 de ani.

Regizorul Lucian Pintilie, care a marcat cinematografia românească a ultimelor decenii din secolul XX şi a contribuit la formarea şi sprijinirea regizorilor care s-au afirmat în cadrul Noului Val românesc, a murit la 84 de ani, la 16 mai.

Academicianul Mircea Maliţa, matematician şi diplomat, fost ambasador în SUA şi la ONU din anii ’80, a murit la Bucureşti pe 21 mai, la 91 de ani.

Cântăreţul de muzică uşoară Alexandru Jula a murit pe 3 iunie, la Galaţi.

Pe 7 august a dispărut din viaţă şi taragotistul Dumitru Fărcaş, cetăţean de onoare al oraşelor Cluj-Napoca, Bucureşti, Reşiţa şi Baia Mare, dar şi al capitalei Nord-Coreene, Phenian.

Dramaturgul şi criticul de film şi teatru Ştefan Oprea a murit la Iaşi în 9 august, la 85 de ani.

Pe 19 august a murit Margareta Niculescu, fosta directoare a Teatrului Ţăndărică din Bucureşti, între 1949 şi 1986. A condus instituţia teatrală timp de 37 de ani, de când artista abia împlinise vârsta de 23 de ani.

Artista Geta Brătescu a încetat din viaţă la 92 de ani. Considerată una dintre creatoarele care au reuşit să reflecteze în opera sa mişcările majore ale istoriei artei din ultimul secol, artista a încetat din viaţă pe 19 septembrie, la Bucureşti.

Tot în septembrie, dar pe 29, a murit Siminică. Pe numele real, Simion Avram, Siminică a fost cel mai cunoscut comic din circul românesc. Avea 81 de ani şi se născuse într-o familie de angajaţi ai circului Bercuini şi a început să se pregătească pentru a intra în arenă încă de la 5 ani.

Pe 27 decembrie a murit la Iaşi pictorul şi graficianul Dan Hatmanu, în vârstă de 92 de ani. Fost elev al lui Corneliu Baba şi Ion Irimescu, Hatmanu a fost profesor universitar la Conservatorul George Enescu din Iaşi, unde a deţinut şi funcţia de rector (1984-1990).

e-Cultura.info


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest