Peter Hammill la Palatul Brukenthal

Peter Hammill la Palatul Brukenthal

Peste 350 de oameni l-au aplaudat joi seara, în curtea Palatului Brukenthal din Sibiu, pe britanicul Peter Hammill, invitat de onoare, la cea de-a noua ediție a Festivalului ARTmania, cel mai cunoscut festival de profil din oraș.

Locul deosebit, curtea celui mai vechi muzeu din România, găzduit de palatul care i-a aparținut baronului transilvănean, Samuel von Brukenthal, și mai ales vocea cu totul impresionantă a artistului britanic au făcut ca atmosfera să fie una rar întâlnită, joi seara, în mijlocul unui loc încărcat de multă istorie, depozitar al unora din cele mai valoroase colecții de artă de la noi din țară.

Cea mai influentă voce a rockului progresiv din toate timpurile a fost audiată și aplaudată în premieră absolută pentru România. Peter Hammill a susținut un concert solo pentru sutele de spectatori veniți din toată țara.

“Cu o discografie de peste 50 de albume, acest acrobat a jonglat cu stilurile muzicale de-a lungul carierei sale de peste 40 de ani. Peter Hammill s-a născut în Londra anului 1948 și a început cariera de solist vocal și compozitor pentru Van der Graaf Generator, un proiect total neconvențional, care a marcat profund cultura anilor ’70. Atitudinea curajoasă și nonconformistă a artistului de atunci s-a păstrat până în zilele noastre”, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor.

Peter Hammill nu este deloc comercial. Vocea sa, acordurile de la pian, au făcut să tresară inimile celor strânși în curtea Palatului Brukenthal, unde părea că doar pianul și artistul sunt, în rest nimeni nu a îndrăznit să tulbure concertul, decât cu aplauze.

În urmă cu 36 de ani, Van Der Graaf Generator a intrat într-o pauză (care va dura până în 2005), însă Hammill deținea deja un portofoliu de șapte albume solo, cu o diversitate impresionantă de abordări lirice și teme muzicale. Pentru cine nu a ascultat abordarea proto-punk din “Nadir’s Big Chance”, nu a simțit emoțiile copleșitoare din “Over” sau nu a fost amețit de aranjamentele neconvenționale din “The Silent Corner and the Empty Stage”, până la momentul concertului de la Sibiu, nu putea crede că Peter Hammill a fost geniul din spatele acelorași opere de artă. Arta propusă de Hammill a fost întotdeauna independentă și necompromisă, motivul probabil pentru care a fost menționat ca sursă de inspirație pentru atât de mulți mari artiști. În plus, față de nenumăratele albume solo, Hammill a scris muzica pentru balet, film și televiziune.

CITEȘTE ȘI  Muzeul Naţional de Artă Contemporană,13 ani de existenţă

Spectatorii care au dorit să îl vadă live pe Peter Hammill au plătit 100 de lei pentru un bilet.

Seara extraordinară oferită de ARTmania a continuat în aceeași atmosferă de palat, pe scena din curtea Muzeului de Istorie, aflată la mică distanță, una din cele mai valoroase spații culturale din Sibiu, cu o acustică deosebită.

Mai tinerii britanici din trupa 65daysofstatic au impresionat și ei, o audiență relativ la fel de mare, dar fidelă muzicii de calitate. Emoția lui Peter Hammill nu s-a stins nici în curtea Muzeului de Istorie, unde în altfel fiecare a putut visa pe ritmuri de post și math-rock. Aflați pentru prima dată în România, cei de la 65daysofstatic au oferit un spectacol total de lumini, sunete, dar mai ales emoții puternice. Întreg concertul lor a fost ca o călătorie puternică, plăcută și mai ales antrenantă de rock contemporan.

Vineri seara, în curtea Palatului Brukenthal va concerta, la pian, Volker Vertelmann, cunoscut ca Hauschka. Ulterior, în curtea Muzeului de Istorie vor urca pe scenă, în premieră în România, suedezii de la EF. Tot în premieră, trupa Rage va concerta vineri seara, pe scena principală amenajată în Complexul Balanța, transformat în Vampires’ Den. Singurele concerte gratuite vor fi vineri seara, chiar cele din Piața Mare din centrul istoric al Sibiului, unde publicul se va bucura de trupele Verde și Zdob și Zdub.

e-Cultura.infoautor: Isabela Paulescu.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus