Peter O’Toole – Premiul de Excelență al Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj

Festivalul Interna'ional Comedy Cluj

Festivalul Interna’ional Comedy Cluj

Legendarul actor englez de origine irlandeză Peter O’Toole va primi, in memoriam, Premiul de Excelență al celei de-a șaptea ediții a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj. Premiul va fi decernat în 24 octombrie 2015, în cadrul Galei de închidere a festivalului, și va fi ridicat de fiica actorului, actrița Kate O’Toole. Kate O’Toole este anul acesta membră a juriului Comedy Cluj.

‘Este prima dată când acest trofeu este acordat unui actor străin, organizatorii întărind și prin aceasta rangul de festival internațional al Comedy Cluj’, se arată într-un comunicat .

Spectatorii vor avea ocazia să-l vadă pe Peter O’Toole pe ecran, în cadrul festivalului, în comedia neagră “The Ruling Class” (“Clasa conducătoare”, 1972), unde face unul dintre cele mai reprezentative roluri ale sale, pentru care a primit și o nominalizare la Oscar. În film, O’Toole joacă rolul unui tânăr care se trezește brusc moștenitor al unei averei importante. Singura problemă e că acesta se crede Iisus Christos.

Fiul al unui agent de pariuri, Peter O’Toole s-a născut în 1932 în Irlanda și a crescut în Leeds, Anglia. După liceu, a lucrat o scurtă perioadă de timp ca reporter la un ziar local, iar apoi, timp de doi ani, a făcut armata la Marina Regală. Pasionat de teatru, după armată a urmat cursurile Academiei Regale de Arte Dramatice, unde i-a avut colegi pe mai apoi celebrii Albert Finney, Alan Bates și Richard Harris. O’Toole și-a făcut debutul pe scenă la 17 ani, la Londra, obținând recunoașterea ca actor al companiei teatrale Bristol Old Vic.

În 1962 a fost ales de către David Lean să interpreteze rolului lui T.E.Lawrence în celebrul film “Lawrence of Arabia”, după ce Marlon Brando și Albert Finney au renunțat la rol. Prestația sa l-a transformat în star internațional, revista Premiere clasându-l în “Top 100 Cele mai bune roluri din istorie”. În anii ’70, problemele de sănătate cauzate de un cancer la stomac, și atribuite inițial alcoolismului, i-au amenințat cariera și viața. O’Toole a depășit aceste obstacole, renunțând la alcool și urmând un tratament riguros. S-a reîntors apoi la cinema și a făcut roluri memorabile în “The Stunt Man” (“Cascadorul”, 1980) și “My Favorite Year” (“Anul meu preferat”, 1982).

Pe parcursul carierei sale, Peter O’Toole a primit opt nominalizări la premiile Oscar pentru interpretări de excepție precum cele din “Caligula” (1979) sau “The Last Emperor” (“Ultimul împărat”, 1987), fiind unul dintre puținii actori care a fost nominalizat de două ori pentru același rol: întruchiparea regelui Henry al II-lea în “Becket” (1964) și în “Lion in the Winter” (“Un leu în iarnă”, 1968). Nu a câștigat trofeul pentru niciuna dintre nominalizări, dar în 2003 a primit un Oscar onorific din partea Academiei de Film americane.

A refuzat inițial acest premiu, cerând Academiei să îl amâne până când va împlini 80 de ani, motivând că “încă mai e în jocuri și poate câștiga premiul cel mare”. Pe lângă acest Oscar onorific, actorul irlandez a câștigat patru Globuri de Aur, un premiu Bafta și un premiu Emmy.

Ultimele filme în care a jucat au fost “Decline of an Empire” (2014) și “The Whole World of Our Feet” (2015), lansate după moartea actorului, în decembrie 2013. Fiica sa, Kate O’Toole, va face parte din juriul festivalului de anul acesta.

Premiul de Excelență Comedy Cluj a mai fost acordat, până acum, actorilor Marin Moraru și Tora Vasilescu (2009), Geo Saizescu și Sebastian Papaiani (2010), Draga Olteanu Matei (2011), Horațiu Mălăele (2012), Oana PelleaVictor Rebengiuc, Amza Pellea—in memoriam (2013) și (2014).

Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj are loc la Cluj-Napoca în perioada 16-25 octombrie 2015 și este organizat de Fundația Europeană pentru Cultură Urbană.

e-Cultura.info/Autor: Elena Stanciu

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.