PF Părinte Patriarh Daniel împlinește 65 de ani

PF Părinte Patriarh Daniel împlinește 65 de ani

Opera Naţională Română

PF Părinte Patriarh Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) (ales la 12 septembrie 2007), Daniel (pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea), s-a născut la data de 22 iulie 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, ca al treilea copil în familia învățătorului Alexie și Stela Ciobotea. Școala primară a urmat-o în satul natal (1958-1962), Dobrești, iar gimnaziul în localitatea Lăpușnic, județul Timiș, între 1962-1966. În anul 1966 începe cursurile liceale în orașul Buziaș, pe care le continuă în municipiul Lugoj, Liceul “Coriolan Brediceanu”, între anii 1967-1970.

Este absolvent al Institutului Teologic Universitar din Sibiu, în perioada 1970-1974, unde obține diploma de licență în teologie (Noul Testament). În perioada 1974-1976 frecventează cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din București; își continuă studiile în străinătate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universității de Științe Umane din Strasbourg (Franța) și doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania). În 15 iunie 1979 își susține teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg. Teza a primit calificativul maxim, devenind astfel doctor al Universității din Strasbourg.

O formă lărgită a acestei teze a fost susținută la 31 octombrie 1980, la Institutul Teologic Universitar din București sub titlu: “Teologie și spiritualitate creștină. Raportul dintre ele și situația actuală”. A fost declarat doctor în teologie ortodoxă, de asemenea, cu calificativul maxim. Din anul 1980, a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey — Elveția, unde între anii 1986-1988 a fost și director adjunct. În acest timp a deținut și funcția de profesor asociat la Geneva și Fribourg, în Elveția. A participat în calitate de profesor doctor în teologie la numeroase întruniri cu caracter ecumenic peste hotare.

La 6 august 1987 intră în viața monahală la Mănăstirea Sihăstria cu numele Daniel și este hirotonit preot-ieromonah. Ulterior, în octombrie 1988 este hirotesit protosinghel. În perioada 1 septembrie 1988-1 martie 1990, este consilier patriarhal, director al Sectorului Teologie Contemporană și Dialog Ecumenic. În paralel, deține funcția de conferențiar la Catedra de Misiune Creștină a Institutului Teologic Universitar din București. A făcut parte din Grupul de Reflecție pentru Înnoirea Bisericii, înființat în ianuarie 1990, al cărui primă realizare a fost readucerea religiei în școli, cu concursul Ministerului Învățământului. În martie 1990, a fost hirotonit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, cu titlul “Lugojanul”.

După trei luni, în iunie 1990, este ales mitropolit al Moldovei și Bucovinei, iar la 1 iulie 1990 este înscăunat ca arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Între realizările sale ca mitropolit al Moldovei și Bucovinei, se află întemeierea mai multor instituții teologice printre care Facultatea de Teologie Ortodoxă “Dumitru Stăniloae” din Iași și Seminarele Teologice Ortodoxe de la Mănăstirea Agapia, Botoșani, Dorohoi, Iași și Piatra Neamț. De asemenea, pe plan social-caritativ, au fost înființate sub îndrumarea sa o serie de așezăminte și asociații creștine.

A fondat o serie de publicații religioase, la inițiativa sa a fost înființat postul de Radio Trinitas al Mitropoliei Moldovei (1998), care a devenit repede cel mai bun radio ortodox din țară.

În urma trecerii la cel veșnice a patriarhului Teoctist, la 30 iulie 2007, mitropolitul Daniel al Moldovei a asigurat locotenența până la alegerea noului patriarh. Mitropolitul Moldovei, Daniel, a fost desemnat pentru a candida pentru funcția de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, alături de Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, și episcopul de Harghita și Covasna, Ioan, în cadrul ședinței Sfântului Sinod, desfășurată la 12 septembrie 2007. În aceeași zi, Colegiul Electoral Bisericesc a ales cel de-al șaselea patriarh al BOR, în persoana mitropolitului Moldovei și Bucovinei, Daniel Ciobotea, în al doilea tur de scrutin, cu 95 de voturi.

CITEȘTE ȘI  Noul arhiepiscop al Râmnicului, Prasfinţitul Varsanufie Prahoveanul

Ceremonia de întronizare a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolitul Munteniei și Dobrogei, Locțiitorul Tronului Cezareei Capadociei, Daniel

A fost întronizat în scaunul patriarhal al Bisericii Ortodoxe Române la 30 septembrie 2007.

Patriarhul Daniel a început o activitate susținută prin lărgirea proiectelor deja începute la Iași, cum a fost proiectul Trinitas la care alături de postul de radio s-a adăugat un post de televiziune și o agenție de presă, toate alcătuind Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române, sau prin imprimarea unui ritm dinamic atât lucrării pastoral-misionare a Bisericii dar și pe plan administrativ. De asemenea, a fost definitivat Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, aprobat de Sfântul Sinod la 28 noiembrie 2007. Proiectul Catedralei Mântuirii Neamului inițiat de primul patriarh al BOR, Miron Cristea, și susținut de patriarhul Teoctist a fost preluat și de actualul patriarh Daniel, care în 2007, la 29 noiembrie, a pus piatra de temelie pentru Catedrala Mântuirii cu hramurile “Sfântul Apostol Andrei” și “Înălțarea Domnului”. Între anii 2007-2008 prin purtarea de grijă a patriarhului Daniel, la Catedrala Patriarhală au fost executate ample lucrări de consolidare, restaurare și înfrumusețare.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a participat în perioada 21-28 ianuarie 2016, la invitația patriarhul ecumenic Bartolomeu, la Sinaxa Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe Autocefale, care a avut loc la Centrul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy-Geneva. Primații Bisericilor Ortodoxe s-au întâlnit pentru a finaliza textele destinate Sfântului și Marelui Sinod desfășurat în iunie 2016, în Creta.

În perioada 16-24 iunie 2016, patriarhul Daniel împreună cu o delegație a Patriarhiei Române, formată din 24 de ierarhi, a fost prezent în Creta, Grecia, pentru a participa la lucrările Sfântului și Marelui Sinod.

A fost decorat de către președintele Traian Băsescu cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce, la 30 septembrie 2007. Este membru de onoare al Academiei Române (19 decembrie 2007). A primit titlul de Doctor Honoris Causa al mai multor universități din țară și din străinătate. A fost distins cu Ordinul Sfinții Chiril și Metodiu, cea mai înaltă distincție bisericească cehă, Most — Cehia (9 octombrie 2011), de asemenea, cu Ordinul Crucea Sfântului Apostol Marcu în grad de Mare Cruce, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Alexandriei, București (28 octombrie 2011).

Vineri, 22 iulie 2016, la biserica Mănăstirii Sfânta Maria — Techirghiol, după Sfânta Liturghie, de la ora 12.00, va fi oficiată o slujbă de Te Deum la împlinirea vârstei de 65 de ani a patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, aflat în vizită la acest așezământ — stavropighie patriarhală.

În aceeași zi, o rugăciune de mulțumire la aniversarea zilei de naștere a patriarhului va fi rostită și în timpul Sfintei Liturghii oficiate la Catedrala Patriarhală, potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române.

Sărbătoarea oficială a patriarhului Daniel este în ziua de 30 septembrie a fiecărui an, data întronizării sale în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (30 septembrie 2007).

e-Cultura.info / Documentare — Mariana Zbora-Ciurel


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus