fbpx

                                                                             pictogramae

Placă comemorativă în amintirea fostului Teatru Naţional din București

Placă comemorativă în amintirea fostului Teatru Naţional din București

Placă comemorativă în amintirea fostului Teatru Naţional din București

O placa comemorativă aflate la intrarea principală a Hotelului Novotel, de pe Calea Victoriei, care readuce în conştiinţa publică existenţa fostului Teatru Naţional din Bucureşti, care a funcţionat pe acest amplasament până în anul 1944, a fost dezvelită.

Actuala intrare a hotelului reproduce întocmai intrarea în clădirea primei scene naţionale.

“Ştiinţa de carte e cea care ne lipseşte acum ca să avem şira spinării dreaptă. Fără ştiinţă de carte nu vom avea şira spinării dreaptă nici la Bruxelles, nici nicăieri în lume şi nici pe Lună. La noi, lipsa de carte se vede în toate împrejurările şi e dureros”, a spus Săraru, citat de Agerpres

Potrivit scriitorului, aceia care au creat Teatrul cel Mare –“toţi erau plecaţi în Occident şi s-au întors, tineri, cu Bălcescu în frunte şi cu Ghica şi cu Goleştii să facă această clădire”. “Şi au avut noroc şi de doi domnitori – fraţii Gheorghe Bibescu şi Barbu Ştirbei – care au ocrotit înălţarea acestui edificiu. Deci şi şeful statului era om cu multă carte şi era nevoie de carte”, a adăugat scriitorul.

În opinia lui Săraru, portalul Hotelului Novotel, care, graţie arhitectului Romeo Belea, reproduce întocmai intrarea în Teatrul cel Mare de la 1852, “rămâne un simbol pentru veacurile care vor veni al patriotismului luminat al celor mai alese minţi de la mijlocul veacului al XIX-lea”.

“Ei sunt cei care, patrioţi fiind şi intelectuali fiind, cu ştiinţă mare de carte şi cu dragoste mare de ţară, au pus bazele, temeliile acestui edificiu, Teatrul cel Mare, care a fost vatra în care s-a consacrat limba română cultă pentru toată România, pentru cultura română, pentru literatura română, pentru arta română. E un loc sacru aici”, a mai spus Săraru.

El şi-a exprimat speranţa că primarul Bucureştiului va susţine ridicarea, în faţa portalului, a statuii lui Ion Luca Caragiale.

Prezent la eveniment, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, a subliniat că “i se datorează lui Dinu Săraru lupta pentru această placă”. Este, la 87 de ani, un frumos cadou”, a arătat Theodorescu.

Eveniment realizat sub patronajul Primăriei Capitalei, prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, la iniţiativa Fundaţiei “Nişte Ţărani”,

Inaugurată la 31 decembrie 1852, fosta clădire a Teatrului Naţional a fost distrusă în timpul unui bombardament al aviaţiei germane din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer