fbpx

                                                                             pictogramae

Placă memorială dedicată lui Jan Karski

Ministrul polonez al Culturii și Patrimoniului Național Bogdan Zdrojewski, alături de omologul său român, Kelemen Hunor, vor dezveli, miercuri 28 mai 2014, placa memorială dedicată lui Jan Karski, omul care a încercat să oprească Holocaustul.

Potrivit  comunicautului Institutului Polonez din București, ceremonia va avea loc la ora 11,15, pe Insula Trandafirilor din Parcul Herăstrău din București. Vizita ministrului polonez Bogdan Zdrojewski la București se desfășoară în contextul deschiderii Salonului Internațional de Carte Bookfest, la care Polonia este țară invitată. Placa memorială, alături de copacul plantat în Parcul Herăstrău, din inițiativa Institutului Polonez și cu sprijinul Primăriei Municipiului București, sunt menite să marcheze 100 de ani de la nașterea lui Jan Karski (1914-2000).

Născut în aprilie 1914, Jan Karski a fost diplomatul polonez care, în 1942, în încercarea de a trezi conștiința lumii, și-a riscat viața pentru a informa despre exterminarea evreilor de către Hitler în Europa ocupată de naziști. În timpul războiului, Karski a îndeplinit rolul de emisar al guvernului polonez cu sediul la Londra, ceea ce a însemnat deplasări frecvente între Marea Britanie și teritoriul Poloniei ocupate, efectuate într-un pericol extrem.

În anul 1942, Jan Karski s-a întâlnit la Varșovia cu reprezentanții mișcării evreiești de rezistență, care l-au rugat să transmită lumii informații despre exterminarea evreilor, subliniind faptul că poporul evreu era amenințat de o epurare totală.

Pregătindu-și raportul pentru Aliați, Jan Karski a ajuns de două ori în secret în ghetoul Varșoviei. Raportul lui Karski a fost prezentat guvernelor Marii Britanii și Statelor Unite, Karski însuși s-a întâlnit personal cu mai mulți politicieni — printre care și cu președintele Statelor Unite, F. D. Roosevelt — dar și cu mulți reprezentanți ai bisericilor, media și ai culturii, făcând apel pentru salvarea evreilor. Totuși, nu a reușit să-i determine pe Aliați să ia măsuri în vederea stopării Holocaustului, care se înfăptuia atunci.

Împlinirea a 100 de ani de la nașterea lui Jan Karski constituie un prilej de a face cunoscute lumii personalitatea și misiunea acestuia. În acest scop, anul 2014 a fost declarat de parlamentul Poloniei “Anul Jan Karski”, pentru cinstirea persoanei, concepțiilor și realizărilor lui Jan Karski, diplomația polonă luând inițiativa de finanțare a unor monumente dedicate acestuia (așa-numite ‘băncuțele lui Karski”) sau a plantării în diferite orașe din lume a copacilor dedicați lui Jan Karski.

După New York, Washington, Tel-Aviv, Milano, Padova, Łodz, Varșovia și Kielce, Bucureștiul este următorul oraș care aduce un omagiu acestui martor-erou al istoriei Celui De-al Doilea Război Mondial.

Personalitatea lui Jan Karski a fost omagiată și de către alte state: încă din anul 1994 i s-a acordat titlul de Cetățean Onorific al Statului Israel iar în anul 2012 președintele SUA Barack Obama l-a distins cu Medalia Prezidențială a Libertății.Există și o legătură directă între persoana emisarului polonez și București: înainte de război, pregătindu-se pentru cariera diplomatică, Jan Karski a efectuat un stagiu consular la Ambasada Poloniei din București.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer