fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Poem al Annei Frank, vândut la licitație cu 140.000 de euro

Poem al Annei Frank

Poem al Annei Frank

Un poem scris de mână de Anne Frank cu puțin timp înainte ca adolescenta să se ascundă împreună cu familia sa la Amsterdam a fost vândut miercuri la licitație pentru 140.000 de euro, în condițiile în care prețul ințial era fixat la 30.000 de euro, relatează AFP.

Lotul 2390, semnat “În amintirea Annei Frank”, a fost achiziționat de un cumpărător online după două minute de licitație.

Vânzarea s-a derulat într-o atmosferă agitată la casa de licitație Bubb Kuyper, specializată în vânzări de cărți și manuscrise, la Haarlem, în vestul Olandei.

În timp ce alții licitau prin telefon sau pe internet, circa 20 de persoane interesate și colecționari s-au adunat în sala de licitație, în care pereții erau acoperiți de opere, hărți geografice și ilustrații.

“Numai patru sau cinci documente semnate de adolescentă au fost scoase la licitație în ultimii patruzeci de ani”, a declarat pentru AFP Thijs Blankevoort, codirector al casei de pariuri.

O serie de scrisori ale Annei și ale sorei sale Margot către persoane din SUA au fost adjudecate în 1988 pentru 165.000 de dolari. O carte de povestiri care purta semnătura Annei și a lui Margot au fost vândute în mai la New York pentru 62.500 de dolari, mai mult decât dublul prețului estimat.

CITEȘTE ȘI  Rodica Ispas - primul meșter român participant la Craft Residence

Datat 28 martie 1942, poemul vândut miercuri a fost scris cu câteva luni înainte ca Anne să se ascundă cu familia sa într-un secțiune ascunsă a unei clădiri din Amsterdam pentru a scăpa de naziști.

Ascunsă timp de doi ani, între iunie 1942 și august 1944, Anne Frank a scris una dintre operele cele mai citite din lume, vândută în peste 30 de milioane de exemplare și tradusă în 67 de limbi.

În cele din urmă familia ei a fost denunțată și deportată, iar adolescenta a murit de tifos la începutul lui 1945, la câteva zile după sora sa, în lagărul de concentrare de la Bergen-Belsen.

Dedicat surorii mai mari a celei mai bune prietene a ei Jacqueline, Christiane van Maarsen, supranumită “Cri-Cri”, textul de 12 rânduri a fost scris în olandeză cu cerneală neagră într-o “carte a prieteniei”, un carnet pe care fetele din trecut îl păstrau cu sfințenie și în care prietenele lor scriau diverse lucruri.

Primele patru rânduri scrise de Anne Frank au fost probabil copiate dintr-un periodic din 1938. Următoarele patru rânduri, a căror origine nu a fost stabilită, este posibil să fi fost compuse chiar de Anne Frank, susține Thijs Blankevoort.

e-Cultura.info / Autor: Florin Ștefan


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest