fbpx

“Povestiri din dreapta Tisei”, a fost lansată la Muzeul Judeţean Satu-Mare

“Povestiri din dreapta Tisei”

Povestiri bazată de basmele românilor din Maramureşul istoric a fost lansate la Muzeul Judeţean (MJ) Satu Mare, autor fiind preşedintele Asociaţiei românilor “Ioan Mihaly de Apşa”, medicul Vasile Iovdi.

Cartea “Povestiri din dreapta Tisei”, apărută la editura Ecou Transilvan, a fost scrisă, conform autorului, timp de circa şapte – opt ani, din dorinţa acestuia de a lăsa scrise basmele auzite de la strămoşii săi.

“M-am apucat de scris la vârsta asta, nu prea tânără, dar mai bine mai târziu ca niciodată. Din copilărie auzisem foarte multe basme printre oameni mai în vârstă care nu aveau carte, nu ştiau nici să scrie, nici să citească, dar erau plini de basme şi entuziasm, iar eu ca mic copil ascultam în serile lungi de iarnă. La un moment dat, am făcut ceva însemnări pentru mine şi am considerat că cineva trebuie să le publice pe o hârtie”, a afirmat Vasile Iovdi, citat de Agerpres.

El a spus că pasiunea sa pentru istorie şi basme a venit atunci când a încercat să afle etimologia numelui familiei sale, Iovdi.

“Probabil străbunicul meu venise din Ieud (localitate aflată acum în România – n.r.), din spusele părinţilor mei şi a bunicilor care trăiau pe vremuri, trecuse Tisa şi se îndrăgosteşte de o fetiţă din Apşa de Jos (localitate aflată acum în Ucraina – n.r) şi probabil, că este şi povestire din bătrâni, de aici provine numele familiei noastre Ieudeanu, cum era la început. Pe urmă a venit puterea austro-ungară care ne-a făcut Ieudi şi fosta Uniune Sovietică ne-a făcut Iovdi”, a mărturisit autorul cărţii de povestiri.

Managerul MJ Satu Mare, Felician Pop, a afirmat că prin munca depusă şi salvarea poveştilor din trecut, Vasile Iovdi dă dovadă de ataşament faţă de rădăcinile sale.

“Autorul este un om din Maramureşul istoric, care a trecut prin foarte multe, prin multe schimbări, prin multe transformări, dar care nu şi-a schimbat niciodată credinţa şi iubirea faţă de neamul său. Şi cum poate un om să dea o expresie mai elocventă unui astfel de ataşament afectiv decât scriind o carte despre rădăcinile sale. Am citit această carte şi am intrat într-o altfel de lume, o lume care îmi era cunoscută şi empatizam cu ea, şi totuşi atât de străină, deşi Maramureşul istoric este la o distanţă de 100 kilometri de Satu Mare pe hartă, şi astăzi vom vedea că între Maramureşul istoric şi Satu Mare istoric distanţa sufletească este de zero kilometri. Nu vreau să folosesc cuvinte mari, nici nu sunt adeptul patriotismului ieftin, lozincar, consider că pentru neamul tău poţi să faci şi lucruri cu demnitate, seriozitate şi cu un rezultat concret”, a spus Pop.

e-Cultura.info / Autor: Gheorghe Pietrar.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Știri Externe   Știință   Interviu   Documentar   Festival   Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.