fbpx

                                                                             pictogramae

Poziția Patriarhiei Române la cântecul “Despre smerenie” al trupei Taxi

 Patriarhia Română

Patriarhia Română

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriahiei Române, a oferit o poziţie oficială a prelaţilor în cazul piesei “Despre smerenie” de la Taxi. Părintele Vasile Bănescu spune că “reacţiile exacerbate din spaţiul mediatic denotă o absenţă a culturii dialogului”.

Părintele Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriahiei Române oferă o poziţie oficială a prelaţilor ortodocşi în privinţa piesei de la Taxi, “Despre smerenie”. Piesa nu a fost percepută de Patriarhie drept anticreştină. Totuşi, piesa are un mesaj făţiş anti Catedrala Mântuirii, spune purtătorul de cuvânt al Patriahiei.

“Melodia şi videoclipul a fost percepute de instituţia Patriarhiei Române ca o simplă melodie şi, evident, cu un mesaj orientat împotriva proiectului Catedralei Naţionale. Nu s-a oferit un comunicat în acest sens, pentru că ar fi disproporţionat ca un simplu cântec să fie întâmpinat de un comunicat al Patriarhiei Române. Deşi cântecul a transmis un mesaj anti proiectul Catedrala Naţională, credem că nu este un cântec anticreştin, antireligios, este un punct de vedere al unor artişti care-şi exprimă gustul, preferinţa pentru un anumit tip de arhitectură bisericească.”spune părintele Vasile Bănescu.

Zarva iscată în jurul acestui cântecel este, în viziunea Patriahiei Române, exacerbată.

“Proiectul Catedralei este insuficient cunoscut, un dialog în marginea acestui proiect ar merita să existe. Reacţiile exacerbate în spaţiu mediatic denotă o absenţa a culturii dialogului, au existat formulări ultrasevere, gesturi care nu ar fi trebuit să se consume. Nu pot decât spera că personalităţile implicate în această melodie şi videoclip sunt suficient de mature încât să accepte un dialog, o informare pe care nu o poate livra decât instituţia care patronează acest proiect de importantă naţională. În privinţa gusturilor, care nu se discută, pot apărea diferenţe. Dar de aici nu rezultă că proiectul Catedralei Naţionale nu ar fi unul care să onoreze cu adevărat din punct de vedere arhitectural sau funcţional România.”, mai spune părintele Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române clarifică anvergura proiectului Catedralei Mântuirii Neamului. Părintele pune accent pe semnificaţia simbolică a acestui edificiu, care “dă mărturie despre demnitatea şi identitate ortodoxă a românilor” “Proiectul include nu doar Biserica care se construieşte acum, ci şi câteva edificii de o mare importanţă culturală, socială, filantropică. Se vor construi, de asemenea, un muzeu al creştinismului românesc, o casă şi o cantină pentru pelerini, săli de coferinţe şi întâlniri internaţionale, chiar un centru de diagnostic şi tratament. Nu e vorba doar de o simplă biserică sau de încă o biserică adăugată celorlalte. Catedrala nu e menită să transmită un mesaj al smereniei, adică o virtute care se clădeşte în timp, în inima fiecăruia, Catedrala dă mărturie despre demnitatea şi identitate ortodoxă a poporului român.”

***
Trupa Taxi a lansat pe 7 aprilie un videoclip despre smerenie, împreună cu “prieteni” faimoşi, adică mai multe celebrităţi din România. Melodia pledează pentru modestia creştină, în care vedetele repetă pe rând “Dumnezeu preferă lemnul si spaţiile mici”.

CITEȘTE ȘI  Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul - VIDEO

“Azi-noapte am avut un vis/ Catedrala Mântuirii Neamului Românesc era gata/ Iar eu… m-am dus la catedrală, de dimineaţă, să-l caut pe Dumnezeu” – este începutul melodiei compuse de Dan Teodorescu, solistul formaţiei.

Autor al melodiilor şi versurilor Taxi, Dan Teodorescu se foloseşte de un pretext, cel al visului, pentru a-şi exprima crezul că Dumnezeu sălăsluieşte în spaţiile intime căutate de cei credincioşi. În videoclipul respectiv apăreau Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Ianţu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Ştefan Bănică, Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Oţil, Paula Chirilă, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartoş, Ada Milea, Călin Goia, Mircea Cărtărescu, Horia Vîrlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Răzvan Simion, Alexandru Andrieş, Emilia Popescu, Grigore Leşe, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer