Premiera mondială a filmului ‘6,9 pe scara Richer’, a deschis Festivalul Internațional de Film Transilvania

Festivalul Internațional de Film Transilvania

Festivalul Internațional de Film Transilvania

Câteva mii de persoane au participat vineri seară la festivitatea de deschidere a celei de-a 15-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Președintele TIFF, Tudor Giurgiu și directorul festivalului, Mihai Chirilov, au prezentat pe scurt premierele, surprizele și invitații speciali din acest an.

În discursul său, Tudor Giurgiu a făcut un apel către cei care sună la organizatori pentru a cere invitații să își cumpere bilet și a precizat că sumele obținute din vânzarea biletelor reprezintă doar un procent de 7-8 la sută din banii necesari organizării TIFF.

‘Mai primim telefoane de la sponsori, de la alți parteneri: vrem invitații. Nu sunt invitații (referindu-se la proiecția unuia dintre filmele actriței Sophia Loren, invitată specială a ediției din acest an — n. r.), așa că vă rugăm să vă cumpărați bilete. Chiar dacă nu vă place. Cred că TIFF este un festival pentru public și nu vrem să îl transformăm într-un festival al invitațiilor’, a spus președintele TIFF, Tudor Giurgiu citat de Agerpres.

În timpul deschiderii oficiale, unuia dintre cei mai vechi ziariști din Cluj, Demostene Șofron, care a scris despre festival constant, încă de la prima ediție, i-a fost acordată o insignă de argint.

În cadrul evenimentului de deschidere a avut loc un spectacol stradal cu acrobați ai trupei franceze Transe Express, care au executat cântece la tobe în timp ce erau suspendați la zeci de metri înălțime deasupra publicului, în Piața Unirii.

Filmul ales pentru această proiecție specială, care marchează începutul festivalului, a fost ‘6,9 pe scara Richter’, prezentat în premieră mondială în prezența regizorului Nae Caranfil. Acesta i-a mulțumit producătorului filmului, Cristian Mungiu, pentru că a susținut acest film.

La eveniment a participat și cosmonautul Dumitru Prunariu, primul român ajuns în spațiu, care este protagonistul unui documentar care va fi prezentat zilele viitoare la festival.

Pentru ediția din acest an a TIFF au fost alese 248 de producții, dintre care 216 de lung metraj și 32 scurtmetraje, din 64 de țări. Printre invitații speciali ai festivalului se numără actrițele Carmen Galin și Sophia Loren, precum și producătorul Iain Smit (Mad Max: Drumul furiei, Al cincilea element, Șapte ani în Tibet etc.).

e-Cultura.info/ Autor: Elena Stanciu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.