Premiile Academiei Române

Premiile Academiei Române

Regizorul Silviu Purcărete, compozitorul Adrian Enescu și scriitoarea Simona Sora se numără printre laureații Premiilor Academiei Române pentru anul 2012, decernate vineri în ședința solemnă a Adunării Generale.

Silviu Purcărete a primit Premiul Aristizza Romanescu — în domeniul artelor spectacolului, pentru montarea piesei Conu Leonida față cu reacțiunea de I. L. Caragiale, în timp ce Adrian Enescu a fost răsplătit cu Premiul George Enescu — în domeniul creației muzicale, pentru lucrarea Breakfast. Music for solo viola. De asemenea, Simona Sora a primit Premiul Ion Creangă, pentru romanul Hotel universal.

“Un premiu din partea Academiei Române este deosebit de onorant. Premiul pe care mi-l oferiți astăzi mă onorează. Un premiu care poartă numele unei fermecătoare stele a scenei românești nu poate decât să bucure și să emoționeze. Sunt bucuros și emoționat. Vă mulțumesc. Dați-mi voie să adresez felicitări calde tuturor ce se bucură astăzi de un premiu din partea Dumneavoastră și, odată cu mulțumirile mele, să urez înalte reușite Academiei Române. Cu alese sentimente”, menționează maestrul Purcărete, într-un mesaj transmis celor prezenți, din Germania.

În domeniul Filologie și literatură, au mai fost acordate: Premiul Timotei Cipariu, Cristinei-Ioana Dima, pentru lucrarea “Apocalipsul Maicii Domnului. Versiuni românești din sec. al XVI — al XIX-lea” și Irinei Necula, pentru cartea “Modalități de exprimare a percepțiilor fizice.Verbele de percepție în limba română”, Premiul Bogdan Petriceicu Hasdeu, care a revenit autorilor Atlasului lingvistic român pe regiuni. Sinteză (ALRR Sinteză), Gabrielei Stoica, pentru lucrarea “Afect și afectivitate. Conceptualizare și lexicalizare în româna veche”, Adinei Hulubaș, pentru “Obiceiuri de naștere din Moldova. Tipologie și corpus de texte”.

Premiul Titu Maiorescu a fost acordat Gabrielei Omăt, pentru lucrarea Hortensia Papadat-Bengescu Opere, I-III, Române (Colecția “Opere fundamentale”), Premiul Lucian Blaga a revenit lui Marin Diaconu, pentru “Emil Cioran. Opere, I-II și lui Mihai Iovănel pentru “Evreul improbabil. Mihail Sebastian: o monografie ideologică”, iar Premiul Mihai Eminescu, lui Mircea Petean, pentru volumul “Catedrala din auz. Poeme ligure”.

În domeniul Filosofie, teologie, psihologie și pedagogie, Premiul Constantin Rădulescu-Motru a fost acordat Aritiei D. Poenaru, pentru lucrarea “Arhitectura luminii. Inițiere în semiotica formelor sacre”, Premiul Mircea Florian a revenit lui Anton Carpinschi, pentru “Cultura recunoașterii și securitatea umană”; Premiul Vasile Conta lui Ovidiu Moceanu, pentru Tratatul despre vis; Premiul Ion Petrovici a fost decernat lui Cristian Istrătescu-Târgoviște, pentru lucrarea “Zarathustra în spațiul carpato-balcanic românesc”.

În domenul Arte, Arhitectură și Audiovizual, au mai fost acordate: Premiul Ciprian Porumbescu — în domeniul muzicologiei — dr. Mioara Bâscă, pentru lucrarea “Metamorfoze succesive. Anatol Vieru: creația de operă”; Premiul George Oprescu — în domeniul istoriei artei — dr. Grigore Arbore Popescu, pentru “Isus între tâlhari. Scrieri de istoria artei și culturii” și Liei și lui Adrian Bătrâna pentru “Biserica ‘Sfântul Nicolae’ din Rădăuți. Cercetări arheologice și interpretări istorice asupra începuturilor Țării Moldovei”; Premiul Ion Andreescu — în domeniul artei plastice a fost acordat lui Ioachim Nica, pentru lucrarea și expoziția Desen / Drawins.

La acest domeniu, Premiul pentru întreaga creație a revenit lui Alexandru Călinescu-Arghira, iar Premiul Simion Florea Marian — în domeniul etnografiei și folclorului a fost acordat Zinei și lui Valentin Șofransky, pentru lucrarea “Cromatica tradițională românească”, Premiul Duiliu Marcu — în domeniul creației arhitectonice lui Adrian Spirescu, pentru Crystal Tower Business Center și lui Radu Teacă, pentru Cinematograf Favorit (consolidare, extindere, modernizare).

Totodată, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici a primit, împreună cu Andrei Kozma și Cristiana Glavce, Premiul Daniel Danielopolu, conferit lucrării Antropologie și Cultură. Profesorul Mircea Beuran a primit, împreună cu Ionuț Negoi, Premiul Victor Babeș, pentru lucrarea “Managementul selectiv nonoperator al leziunilor viscerale abdominale la pacientul politraumatizat”.

Din totalul celor 75 de premii propuse, în cadrul festivității, găzduite de aula Academiei, pentru anul 2012 au fost atribuite 62, pentru 14 domenii: Filologie și literatură; Științe istorice și arheologie; Științe matematice; Științe fizice; Științe chimice; Științe biologice; Științe geonomice; Științe tehnice; Științe agricole și silvice; Științe medicale; Științe economice, juridice și sociologie; Filosofie, teologie, psihologie și pedagogie; Arte, arhitectură și audiovizual și Știința și tehnologia informației.

În cadrul ceremoniei, președintele Academiei Române, Ionel-Valentin Vlad, a anunțat că președintele României a acordat “Meritul Cultural în grad de Ofițer” Institutului de istoria Artei “George Oprescu”.

Premii speciale pentru anul 2014 au fost acordate Institutului de Geografie al Academiei Române din București; Institutului de Chimie Macromoleculară “Petru Poni” al Academiei din Iași, cu prilejul aniversării a 65 de ani de la înființare; Centrului de Chimie Organică “Costin D. Nenițescu”, cu prilejul aniversării a 65 de ani de la înființare; prof. Vasile Sebastian Dâncu, directorul Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) și dr. Mariana Ileana Sabados, secretar științific la Institutul de Istoria Artei “George Oprescu”.

e-Cultura.info/Autor: Daniel Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.