fbpx

                                                                             pictogramae

Președintele UCIN Malvina Urșianu a murit la vârsta de 88 de ani

Regizoarea și scenarista Malvina Ursianu

Regizoarea și scenarista Malvina Ursianu

Regizoarea și scenarista Malvina Urșianu, a decedat miercuri noaptea, la vârsta de 88 de ani, președintele Uniunii Cineaștilor din România, Laurențiu Damian aceasta a fost o personalitate marcantă a lumii cineaștilor.

“Din păcate s-a stins din viață unul din marii creatori ai filmului românesc, și aș îndrăzni să spun și al filmului european. E vorba de o personalitate marcantă a lumii cineaștilor, cu o creație care justifică pe deplin ceea ce numim noi autorul total de film”, a spus Laurențiu Damian informează Agerpres.

El a spus că în urma dispariției regizoarei “va rămâne un gol” în lumea cineaștilor.

“Dincolo de golul care rămâne cred că o dată cu plecarea doamnei Malvina Urșianu vom regreta nu numai un mare cineast, vom regreta un mod de a fi, vom regreta un mod aristocratic, vom regreta un mod elegant de a vorbi despre cinema, de a vorbi despre colegi, de a vorbi despre întreaga noastră cinematografie. Cred că modelul Malvina Urșianu ar trebui, chiar începând din acest moment al dispariției ei, să fie urmat de mulți dintre tinerii cineaști”, a mai spus președintele UCIN.

El a amintit despre debutul regizoarei cu filmul “Gioconda fără surâs”, dar și despre câțiva dintre actorii care au fost promovați în această peliculă — Cornel Coman, Silvia Popovici, Gina Patrichi, George Motoi.

“Aș vrea să vă mai spun că încă de la debut, adică de la acel ‘Gioconda fără surâs’, deși debutul Malvinei a fost acela cu un film de care foarte puțină lume știe, e vorba de ‘Bijuterii de familie’, film care a rămas neterminat pentru că oamenii din cenzura stalinistă au avut o intervenție brutală în viața acestei creatoare și în viața acestei regizoare. Dar filmul de referință pe care-l putem socoti de debut a fost acel ‘Gioconda fără surâs’ cu debutul Silviei Popovici într-un rol foarte interesant”, a afirmat Damian.

Malvina Urșianu va fi înmormântată sâmbătă, la Cimitirul Bellu din București, detaliile urmând să fie anunțate ulterior, a precizat Laurențiu Damian.

Regizoarea și scenarista Malvina Urșianu s-a născut în comuna Gușoeni din județul Vâlcea, pe 19 iunie 1927. Printre filmele scrise și regizate de ea se numără “Bijuterii de familie” (1957), “Gioconda fără surâs” (1967), “Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu” (1980), “Pe malul stâng al Dunării albastre” (1983), “O lumină la etajul zece” (1984), “Figuranții” (1987), “Ce lume veselă…” (2003).

În anul 2000, a fost decorată de președintele Emil Constantinescu cu Ordinul Național “Pentru Merit” în grad de Cavaler, “pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii”, iar în 2003 i s-a decernat premiul special al juriului la gala Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) pentru filmul “Ce lume veselă”.

e-Cultura.info/Autor: Petronius Craiu

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer