Prim-balerina Alina Cojocaru

Prim-balerina  Alina Cojocaru

Prim-balerina Alina Cojocaru

Prim-balerina Alina Cojocaru, una dintre cele mai apreciate balerine la nivel mondial, s-a născut la 27 mai 1981, în București.

A studiat la Kiev timp de șapte ani, începând de la vârsta de 9 ani, perfecționându-se apoi, din 1997, la Școala Regală de Balet din Londra, în urma câștigării bursei Premiului Lausanne. Șase luni mai târziu se întoarce la Kiev, alăturându-se renumitei Companii de Balet, ca prim solist. Aici a dansat în spectacole precum ”Don Quijote” (spectacolul său de debut), ”Frumoasa din pădurea adormită”, ”Spărgătorul de nuci” și ”Coppelia”.

Un an mai târziu, în noiembrie 1999, ea s-a alăturat Companiei Royal Ballet de la Londra (Covent Garden), iar la sfârșitul sezonului a fost promovată la rangul de solist. La 17 aprilie 2001, Sir Anthony Dowell o promovează la rangul de prim solist după performanța sa din ”Giselle”. A dansat vreme de 13 ani, împreună cu Johan Kobborg — cu care formează un cuplu atât pe scenă, cât și în afara acesteia—, în cadrul Royal Ballet, continuând să danseze, ca artist invitat, cu companii renumite din întreaga lume, precum American Ballet Theater, Hamburg Ballet, Tokyo Ballet ș.a.

În iunie 2013 Alina Cojocaru a părăsit Royal Ballet, alăturându-se English National Ballet.

A interpretat rolurile Odette-Odile din “Lacul lebedelor”, Julieta din “Romeo și Julieta” (coregrafia Kenneth McMillan), Kitri în “Don Quijote” (în viziunea lui Rudolf Nureev), Olga și Tatiana în “Evgheni Oneghin” (semnat de John Cranko), Nikiya în ”Baiadera” (realizată de Natalia Makarova) etc. În repertoriul său s-au mai adăugat titluri precum “Mayerling”, “Gong”, “Sylfida”, “Manon”,”Cinderella”.

Alina Cojocaru a apărut pentru prima oară pe o scenă românească în 2002, interpretând, alături de ansamblul Operei Naționale din București, rolul titular din ”Giselle”. În 2003, celebra balerină a revenit în țara natală, pentru a dansa, alături de Johan Kobborg, la Gala de balet din cadrul Festivalului Internațional “George Enescu”. În 2005, artista revine pentru a treia oară în România, tot împreună cu Johan Kobborg, în spectacolul ”Don Quijote”, alături de Baletul Operei Române. La începutul anului 2007 a susținut, alături de Johan Kobborg, la Teatrul Național București, alte două spectacole. A revenit pe scena românească, la Opera Națională București, în ianuarie 2008, în spectacolul de balet “Baiadera”.

În 2010, Alina Cojocaru a fost invitatul special, alături de balerina Natalia Osipova, în sezonul de primăvară al American Ballet Theatre de la Metropolitan Opera House (New York), interpretând rolul principal, al prințesei Aurora, în spectacolul ”Frumoasa din Pădurea Adormită”.

La 30 mai 2010 Alina Cojocaru și Johann Kobborg, pe atunci prim-balerini la Royal Opera House Covent Garden, au evoluat pe scena Operei Naționale București într-un spectacol-eveniment cu “Giselle”, împreună cu soliștii Companiei de Balet și ansamblul de balet al ONB.

La 7 decembrie 2013, Alina Cojocaru a dansat în premiera națională a baletului ”La Sylphide”, în coregrafia lui Johan Kobborg, la Opera Națională București. Alături de ea, un alt invitat de talie mondială în acest spectacol a fost prim-solistul Baletului Regal din Londra Steven McRae, câștigător al Premiului Dancing Times la categoria “Cel mai bun dansator” la National Dance Award (Marea Britanie, 2011).

A revenit pe scena Operei Naționale București la 13 decembrie 2014, cu ocazia premierei de gală a baletului “La fille mal gardee”, în coregrafia celebrului Sir Frederick Ashton. În acest spectacol, în care a dansat alături de Johan Kobborg și Robert Enache, Alina Cojocaru a interpretat rolul Lise.

În 2015 Alina Cojocaru apare din nou pe scena Operei Naționale București în spectacolele “Classical Symphony” în coregrafia lui Yuri Possokhov, “Petite Mort” în coregrafia lui Jiri Kylian și “Marguerite and Armand”, în coregrafia lui Sir Frederick Ashton, precum și în spectacolul “DSCH. The Dream”. A putut fi admirată, de asemenea, la gala de balet “World Ballet Stars” care a avut loc la 9 decembrie 2015, la Lincoln Center’s Rose Hall din New York, un spectacol unic ce a reunit balerini de top din România și staruri ale baletului internațional.

Printre distincțiile care i-au fost conferite Alinei Cojocaru se numără Ordinul Național de Merit în grad de Cavaler ”pentru performanțele sale prin care reprezintă și impune talentul românesc pe marile scene ale lumii” (2002).

e-Cultura.info / Documentare.Andreea Onogea, Ruxandra Bratu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer