fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Prima inițiativă public-privată pentru introducerea teatrului în școli

Teatru

Proiectul este rodul unei mai vechi colaborări a Asociaţiei Teatrul Vienez de Copii cu U.N.A.T.C. — ‘I.L. Caragiale’, la care s-au adăugat consultarea și suportul primite din partea Ministerului Educației Naționale.

Proiectul lansat în cardul conferinței naționale Teatrul în educație (16-18 octombrie), își propune să introducă arta teatrală ca obiect de studiu opțional în școlile și liceele din România și se adresează deopotrivă copiilor, adolescenților și cadrelor didactice.Tot aici s-a desfășurat, de asemenea, primele ateliere de instruire a 120 de cadre didactice din București, Cluj, Iași, Mureș, Dolj, Galați, Constanța, Timiș, Prahova, Sibiu.

Conferința Teatrul în educație, ca eveniment de lansare a Inițiativei Educaționale Naționale, marchează, în același timp, prima etapă de dezvoltare a proiectului — conștientizarea beneficiilor teatrului asupra dezvoltării personale a copilului și efectuarea de aplicații practice, utile profesorilor la ora de curs.

Proiectul Inițiativa Educațională Națională a luat naștere în contextul unei schimbări de optică la nivelul Comisiei Europene (Regândirea educației — 2012), care încurajează stimularea învățării deschise și flexibile. In cadrul învățământului preuniversitar, educația artistică, în general, și cea teatrală, în particular, s-a demonstrat că poate facilita deopotriva învățărea si motivatia scolară. Dintre toate artele, teatrul se recomandă a fi de primă alegere, întrucat presupune o activitate complexă cu un impact substanțial asupra abilităților cognitive, motrice, emoționale și sociale ale copilului.

Într-o societate cu apetit pentru entertainment, metodele și tehnicile folosite în educație trebuie să țină cont de acestă alternativă și să o facă atractivă. Ideea introducerii teatrului în școli este vizată de către toți cei trei organizatori, din motive specifice, care au un numitor comun: stimularea minții, trupului și sufletului copiilor, printr-o educație flexibilă și plurivalentă.

‘Folosind metode de pregătire lingvistică, tehnici de respirație și exerciții de ritm, atenție, memorie, improvizație, lucru în echipă, copiii învață să fie mai încrezători în ei înșiși și să interacționeze unii cu alții, să-și dezvolte expresia lingvistică și fizică, într-o atmosferă de auto-descoperire. Teatrul combină atât de multe lucruri… Dar cel mai important este faptul că teatrul te face să te simți viu.’ arată Sylvia Rotter, Presedinte și fondator al Teatrului Vienez de Copii într-un comunicat.

CITEȘTE ȘI  Ministrul Culturii propune premierului înfiinţarea unui muzeu în Vila Florica

În acest sens, U.N.A.T.C. ‘I.L. Caragiale’ a înființat un Masterat de pedagogie teatrală, identificând necesitatea formării unor pedagogi de teatru.

Pe de altă parte, Teatrul Vienez de Copiii se bucură de o experiență de peste 20 de ani în Austria și de peste 8 ani în România, în formarea specialiștilor care lucrează în teatrul cu copiii. Ideea s-a dezvoltat și mai mult în urma unui proiect desfășurat în Austria, începând cu anul 2008, de către actrița și regizoarea Sylvia Rotter, fondatoarea Das Wiener Kindertheater — Teatrul Vienez de Copii care, cu sprijinul unor psihologi și neurologi, a căutat să identifice și să cuantifice îmbunătățirea anumitor abilități la copii și tineri, în urma implicării acestora în ateliere teatrale. Atât în prima etapă, desfășurată la grupa de vârstă din școala primară, cât și în etapa a doua — tineri de 16-21 ani, rezultatele au arătat îmbunătățiri în domeniul cognitiv, dar și în cel al personalității.

La rândul său, Ministerul Educației Naționale dorește modernizarea procesului pedagogic prin dezvoltarea creativității cadrelor didactice și realizarea unui curriculum pentru disciplina opțională de educație teatrală în învățământul preuniversitar.

e-Cultura.info

 

Ţi-a plăcut articolul? dă un share. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Ţi-a plăcut articolul? dă un share. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Ţi-a plăcut articolul? dă un share. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest