fbpx

                                                                             pictogramae

Primul muzeu al Holocaustului din Români, în fosta Chestură din Iași

Primul muzeu al Holocaustului din Români, în fosta Chestură din Iași

Primul muzeu al Holocaustului din Români, în fosta Chestură din Iași

Șase lumânări au fost aprinse și șase brazi au fost plantați, în semn de omagiu și aducere aminte pentru cele șase milioane de evrei victime ale Holocaustului, la fosta Chestură de Poliție din Iași, unde va fi înființat primul muzeu din România destinat Holocaustului.

La fostul sediu al Chesturii de Poliție s-a desfășurat comemorarea a celor 14.850 victime ale Pogromului de la Iași din vara anului 1941, în prezența ambasadorului Israelului în România, Tamar Samash, viceprimarului Ierusalimului, Yael Antebi și ambasadorului SUA în România, Hans Klemm. În semn de omagiu și aducere aminte pentru cele șase milioane de evrei victime ale Holocaustului, oficialitățile au aprins șase lumânări și au plantat șase brazi ca simbol al eternități și memoriei colective.

“Cu toții avem cunoștință despre ce s-a întâmplat în acele zile aici în curtea Chesturii de Poliție, unde au fost uciși 500 de oameni, sau în trenurile morții. Istoria nu nu ne lasă să uităm. Ceea ce este cu adevărat regretabil este că responsabilii Pogromului nu au plătit așa cum ar fi trebuit pentru faptele lor. Majoritatea au fost condamnați la 25 de ani muncă silnică sau închisoare pe viață. Pedeapsa unora a fost însă redusă de autoritățile vremii, în timp ce alții au fost eliberați prin legile de amnistiere din 1950 și 1962-1964. De aceea, astăzi, suntem datori să ne aducem aminte și să marcăm memoria acestui trist eveniment, iar aici, la fosta Chestură de Poliție, punem azi piatra de temelie a primului muzeu din țară destinat Holocaustului. Acesta va aminti mereu de jertfa acelor oameni nevinovați’, a afirmat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, citat de Agerpres.

Prezent la eveniment, ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a mulțumit autorităților locale și liderilor comunității evreilor din România pentru munca depusă “pentru ca istoria să nu fie uitată”.

“Mă adresez cu mulțumiri în special d-lui Popa care a demonstrat că depune eforturi pentru înființarea unui muzeu al Holocaustului care să educe cu adevărat conștiința poporului. Este unul dintre obiectivele comune ale SUA, ale Ambasadei SUA și al Muzeului Memorial al Holocaustului să ajutăm România în eforturile de comemorare și de educare a publicului cu privire la ceea ce s-a întâmplat in 1941. Vizitând Iașiul în aceste zile în care comemorăm actele îngrozitoare care au avut loc chiar aici sub acești copaci, participăm la aceste eforturi de comemorare”, a marturisit ambasadorul SUA, Hans Klemm.

La rândul său, Yaelb Antebi, viceprimarul orașului Ierusalim, a declarat că și-ar dori să transforme fosta Chestură de Poliție “un punct important care să fie trecut pe harta turistică a oricărui evreu”.

“Mi-aș dori ca aici să nu fie doar un muzeu al Holocaustului ci un loc unde să ne putem cunoaște istoria și tradițiile, aș vrea să facem din acest loc un punct important care să fie trecut pe harta turistică a oricărui evreu. Fiecare dintre noi trebuie să vină aici pentru a cunoaște o parte din istorie”, a declarat viceprimarul orașului Ierusalim Yaelb Antebi.

Urmașii celor care au murit, dar și supraviețuitori ai masacrului și-au găsit cu greu cuvintele pentru a exprima emoția momentului.

“Îmi revine sarcina de a le mulțumi celor care fac dreptate acelor oameni care au murit nevinovați, dar și dreptate istoriei. Iașiul îndeplinește azi o datorie de onoare. Aici veți face un muzeu în care generațiile de azi și de mâine vor afla adevărul istoriei. În numele evreilor din România și a celor din Israel vă adresăm mulțumiri pentru inițiativa de a înființa aici un muzeu al Holocaustului”, a spus Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România.

Rememorând ziua de 29 iunie 1941, Iancu Țucărman, unul dintre supraviețuitorii Pogromului din 1941, și-a stăpânit cu greu emoțiile.

“Aflându-mă azi aici, am un sentiment confuz. Aici, în această curte, am stat culcat la pământ neavând voie să mă mișc, de pe data de 29 iunie 1941 până a doua zi dimineață, când ne-au dus către o destinație necunoscută pentru noi și ne-au urcat în vagoane, în trenurile morții. Am stat chiar sub unul dintre acești copaci, care sunt astăzi foarte înalți, pe atunci era firav, așa cum eram și eu la acea vârstă. (…) Mulțumesc lui Dumnezeu că am ajuns să vă vorbesc astăzi aici”, a declarat supraviețuitorul Pogromului din 1941.

La rândul său, rabinul Iosef Wasserman a declarat că “sunt clipe în viață când se amestecă tristețea cu bucuria”, menționând în acest sens că aceasta este o zi tristă și grea, știind ce s-a întâmplat aici în urmă cu 76 de ani.

“În beciurile Chesturii se triau oamenii. Erau scoși afară și împușcați și apoi curtea era spălată de râurile de sânge de alți evrei conștienți că și pe ei îi așteaptă moartea. Suntem bucuroși că am reușit să venim azi aici și să le păstrăm amintirea. Generațiile care vor veni trebuie să cunoască adevărul, nepoții și strănepoții noștri trebuie să fie și ei martori la trecut. Am găsit azi, aici în muzeu, Biblia noastră, a evreilor, și locul ăsta devine astfel sfânt pentru noi, pentru că dumneavoastră ne respectați și tradiția religioasă. Pentru acest lucru, vreau să mulțumesc președintelui Maricel Popa, când m-a invitat aici nu am știut unde vin, dar când am văzut ce este aici m-am emoționat profund”, a spus rabinul Iosef Wasserman.

e-Cultura.info / Autor: Daniela Malache.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer