Primul sector de expoziţie permanentă reamenajată redeschis la Palatul Brukenthal

Apartamentul baronului

Apartamentul baronului

În pregătirea celebrării bicentenarului Muzeului Naţional Brukenthal (2017) au loc în Palatul Brukenthal la etajul I o serie de lucrări de reamenajare expoziţională cu desfăşurare de lungă durată, apreciate a se încheia în vara anului viitor. Aceste lucrări presupun zugrăveli, vopsitorii, precum şi reconsiderarea conceptului de expunere.

Desfăşurarea procesului de amenajare se face prin închiderea parţială a circuitului de vizitare, astfel încât primirea vizitatorilor să fie în continuare posibilă.

Etapele de realizare ale proiectului implică două modalităţi de lucru, închiderea secvenţială pentru lucrări de zugrăvire, vopsitorii şi amenajarea primară, şi o abordare de tip work în progress care se va desfăşura mai ales în saloanele de primire şi în sectoarele redeschise pentru vizitatori.

Noul concept de expunere permanentă îşi propune să readucă la etajul I al Palatului atmosfera specifică sec. XVIII, când spaţiile acestui nivel erau destinate funcţiilor de primire şi camerelor de locuit.

Proiectul presupune reconstituirea apartamentului Baronului Samuel von Brukenthal în aripa de nord şi cel al Sophiei von Brukenthal în aripa de sud, ambientarea specifică a saloanelor de primire şi amenajarea unor sectoare de vizitare cu expunere tematică.

Realizarea proiectului aparţine în exclusivitate MNBrukenthal, echipa acoperind zone diverse de abordare a conceptului, de la alegerea culorii pentru zugrăveli, la cercetarea colecţiilor pentru identificarea celor mai potrivite exponate şi restaurarea acestora, la compoziţia panotării şi, mai ales, la urmărirea unui concept cât mai educativ şi mai atractiv pentru publicul vizitator.

Sectorul deschis în aripa de nord reuneşte 59 de lucrări de pictură europeană, sec. XVII – XIX, 25 de piese de mobilier, 14 obiecte cu importanţă decorativă sau documentară.

Pentru prima dată în expunere sunt cel puţin o lucrare de pictură, cele 4 ceasuri cu pendul, patul în stil baroc, o reproducere din ghips şi telescopul vienez. O parte dintre exponate au mai fost expuse în rare ocazii, cu prilejul expoziţiilor temporare. De asemenea, în expoziţie urmează să mai fie introduse o serie de piese aflate încă în proces de restaurare.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer