fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Principesa Margareta și Principele Radu, Cetățeni de Onoare ai Clujului

Principesa Margaretia și Principele Radu

Principesa Margaretia și Principele Radu

Principesa Margareta și principele Radu au primit titlul de Cetățeni de Onoare ai Clujului, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai, județul Cluj fiind primul din țară care oferă un astfel de titlu de onoare celor doi membri ai Casei Regale.

Decernarea titlului a avut loc în cadrul unui eveniment la care au participat, pe lângă autoritățile locale, câteva sute de persoane. În cadrul ceremoniei, publicul a putut audia un Concert Regal de Gală, special organizat pentru acest moment, cu participarea Filarmonicii de Stat Transilvania.

Hotărârea de acordare a titlurilor de Cetățeni de Onoare ai Clujului celor doi membri ai Casei Regale a fost inițiată de vicepreședintele cu atribuții de președinte al Consiliului Județean, Vakar Istvan. Decizia a fost votată, în unanimitate, în prima ședință a forului județean din luna ianuarie 2015. Vakar Istvan a reamintit duminică faptul că titlul de ‘Clujean de Onoare’ “le-a fost acordat Altețelor Regale în semn de recunoștință pentru tot ce a făcut familia regală pentru Ardeal și pentru Cluj”.

‘Consiliul Județean a acordat titlul de Cetățean de Onoare — ‘Clujean de Onoare’ Altețelor Regale principesa Margareta și principele Radu în semn de recunoștință pentru tot ce a făcut familia regală pentru Ardeal, pentru Cluj. Principesa Margareta a primit titlul pentru activitatea neîntreruptă de 25 de ani, în slujba promovării intereselor europene și euro-atlantice ale României, pentru implicarea activă în viața publică a județului Cluj și susținerea mediului social, academic, cultural al cetății. Principele Radu a primit titlul pentru implicarea și susținerea frecventă a activităților culturale și educative din județul Cluj pe parcursul ultimului sfert de veac’, a spus Vakar citat de Agerpres.

La rândul său, principele Radu a subliniat că este o cinste foarte mare să devină cetățeni de onoare ai unui oraș iubit atât de mult de membrii Casei Regale.

‘Datorăm această cinste și regelui Ferdinand și reginei Maria. Ei au iubit Clujul pe cât de mult l-a iubit și regele Carol al II-lea și majestățile lor de astăzi, regele Mihai și regina Ana. Am venit, în ultimele două decenii, aproape anual la Cluj și am încercat să ne legăm numele de cele mai diverse proiecte, în domeniul patrimoniului construit sau al educației. Sperăm ca, de aici, înainte să găsim și mai multe ocazii de a pune umărul la ridicarea acestei zidiri pe care orașul dumneavoastră nepereche o face sub ochii noștri’, a spus Principele Radu.

CITEȘTE ȘI  Procedura de includere în Patrimoniul UNESCO a Roşiei Montane reluată

Alături de Principesa Margareta și principele Radu, la evenimentul de duminică seara au participat și principele Nicolae, precum și Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei și Baronul Johannes von Holzhausen.

La ceremonie au mai fost prezenți și rectorul Universității ‘Babeș-Bolyai’ (UBB) Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop, primarul Emil Boc, prefectul Gheorghe Ioan Vușcan, președintele UDMR, Kelemen Hunor, precum și foarte mulți membri ai mediului academic, medici, oameni de afaceri, dar și oameni obișnuiți, intrarea la Concertul Regal de Gală fiind liberă.

Principesa Margareta și principele Radu efectuează, cu această ocazie, o vizită de două zile în Cluj-Napoca, în cadrul căreia au fost stabilite întâlniri cu reprezentanți ai autorităților județene și locale, ai înaltului cler, cu mediul academic, diplomatic, consular și de afaceri, precum și cu tinerii din Cluj.

În cursul zilei de duminică, cei doi membri ai Casei Regale au vizitat Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, precum și Catedrala Greco-Catolică pe care comunitatea o construiește de mai mulți ani în Cluj-Napoca. De asemenea, au vizitat Parcul Central din Cluj-Napoca, una dintre cele mai vechi zone de promenadă din oraș și care de curând a fost reamenajat cu fonduri europene, plantând aici, cu această ocazie, doi platani.

În cursul după-amiezii a avut loc lansarea volumului ‘Margareta, mărturia unui sfert de veac regal’, scris de Sandra Gătejeanu-Gheorghe. Vizita va continua luni cu o serie de întâlniri cu autoritățile, mediul academic și oameni de afaceri din Cluj.

e-Cultura.info/Autor: Elena Stanciu

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest