Proiect artistic de promovare a actoriilor “Romanian Actors by Simion Buia”

Romanian Actors by Simona Buia

Romanian Actors by Simona Buia

Luni, 18 mai, s-a lansat proiectul “Romanian Actors by Simion Buia”, proiect artistic de promovare a actorilor din România în fotografii și mărturisiri filmate, găzduite atât în spații de expoziții, cât și în online.

 La evenimentul de lansare, alături de artist, au luat cuvântul George Ivașcu – directorul teatrului și Carmen Mușat – redactor-șef al Revistei „Observator Cultural” precum și actorii invitați.

După ce a portretizat peste 70 de actori, majoritatea din Generația de Aur, în cadrul „Actorii și Fotograful” – proiect premiat la Gala Societății Civile, Simion Buia revine cu un nou demers artistic de respirație lungă. Fără a avea intenția unei galerii de tip who-is-who, se prefigurează a fi o platformă de artă cu folos, un spațiu în care fotografia și videografia devin moduri de reprezentare a actorilor și intermediere a cunoașterii lor dincolo de roluri și personaje.

“Fecare actor are povestea lui, deocamdată am strâns câteva și am început cu cei din București. Voi merge să portretizez actorii activi și reprezentativi din teatrele din Craiova, Sibiu, Târgu Mureș, Oradea, Timișoara, Cluj Napoca, va fi un proiect amplu pe care mi-aș dori să-l ilustrez și cu o carte.”, a declarat Simion Buia, cunoscut deja publicului din România ca fotograful actorilor.

 George Ivașcu, primul susținător al proiectului, a vorbit despre importanța acestui demers pentru actor: “Romanian Actors este un lucru foarte necesar pentru noi. Datorită efemerității operei noastre, este important ca cineva să ne pună într-un prim-plan care să însemne și istoria existenței noastre. Romanian Actors este ca o pagină de istorie care ne dă liniștea că parcursul nostru efemer va fi marcat pentru totdeauna.

Carmen Mușat – redactor-șef al Revistei „Observator Cultural” a vorbit despre importanța proiectului pentru public. Ceea ce face Simion Buia prin acest proiect este o arhivă vizuală, o istorie vie a ce înseamnă teatru în România contemporană. Un astfel de proiect este necesar nu numai pentru actori, ci mai ales pentru publicul care în ultimii ani s-a întors spre teatru. În general noi, oamenii, avem o relație dificilă cu memoria, iar prin acest proiect efemerul poate dobândi valoare de perenitate., a spus Carmen Mușat în intervenția sa.

Despre impactul proiectului  asupra memoriei publicului și a reprezentării actorului, au vorbit și actorii prezenți: Irina Movilă, Emilia Popescu, Claudiu Bleonț, Marcelo Sebastian Cobzariu, Liviu Lucaci și Rudy Rosenfeld, parte din primii actori imortalizați de fotograf.

Lansarea proiectului a fost precedată de o avanpremieră, o expoziție cu fotografii de mari dimensiunice ocupă zilele acestea curtea interioară a Muzeului de Artă din Cluj Napoca și face parte din evenimentele Photo Romania Festival. Expoziția de 80 mp este un fel de acțiune de „occupy museum” cum a spus Simion Buia în cadrul conferinței de presă. În septembrie, expoziția de fotografie și videografie va deschide noua sală de expoziții a Teatrului Metropolis, până atunci artistul folosind website-ul ca spațiu de expunere pentru următorii actori-subiecți. La data lansării, platforma conține 18 actori urmând ca în fiecare luni, zi liberă la teatru, un alt actor să fie prezentat publicului prin fotografie și mărturisire filmată.

Artistul își va continua demersul cu imortalizarea altor actoridin București și din alte orașe ale țării. „Pentru mine este un proiect fără finalitate, mă dedic lui până la finalul vieții.” a mărturisit Simion Buia.

Simion Buia (n.1966, București) face parte din categoria artiștilor preocupați de identitatea individuală și culturală pe care o abordează folosind fotografia și videografia ca instrumente de înfățișare și imortalizare a chipului uman.       Într-o perioadă în care fotografia este un mijloc de experimentare, Simion Buia rămâne adeptul unei viziuni ciné vérité asupra imaginii. Portretele realizate de el sunt curate, cu intervenții minimale de editare, amintind de influența mentorului său – Thomas Ruff. Nou în videografie, Simion Buia, după ședința foto, folosește camera mirrorless pentru a înregistra mărturisiri video ale actorilor într-un set-up sobru. Simion Buia a studiat estetica fotografiei la KunstakademieDüsseldorf și jurnalismul la Facultee Librede Paris et d’Ile de France și a devenit membru al Deutscher Journalisten Verband în 1998.

A avut peste 15 expoziții solo cu proiectele sale „Actorii și Fotograful”și „Maschere di Venezia”.Lucrări ale artistului se află în colecții private din România, Ungaria, Cehia, Germania și Emiratele Arabe.Trăiește și lucrează în București unde este manager al unei școli private de fotografie – Academia de Fotografie.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer