fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Proiect de lege pentru construitea Monumentului Marii Uniri de la 1918

https://www.e-cultura.info/wp-content/uploads/2015/03/Monumentul-Marii-Uniri-.jpg

Monumentul Marii Uniri de la 1918

Senatorii au aprobat, miercuri, cu o largă majoritate, o propunere legislativă privind construirea, la Alba Iulia, a Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, decizia finală urmând să fie luată de Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Propunerea legislativă privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – Alba Iulia, care are ca iniţiatori mai mulţi parlamentari PC, semnatari fiind şi parlamentari PSD, PNL şi PPDD, a întrunit 107 voturi ”pentru”, două voturi ”împotrivă” şi 9 ”abţineri”, în pofida raportului negativ al Comisiei pentru buget, care a fost respins de Senat.

Iniţiativa prevede alocarea a 15.388.700 lei pentru construirea Monumentului Marii Uniri, în perspectiva centenarului Unirii din 2018, suma urmând să se aloce în tranşe egale pe perioada de ridicare a monumentului, în perioada 2015-2018.

De asemenea, Ministerul Finanţelor publice este autorizat să introducă modificările corespunzătoare în structura bugetului de stat şi în volumul şi structura bugetului Ministerului Culturii, care, la rândul său, va controla modul de utilizare a sumelor alocate construirii monumentului.

Iniţiatorii precizează, în expunerea de motive, că, în urma verificării în baza de date, amplasamentul se va afla în intravilanul localităţii Alba Iulia, pe terenul proprietate publică al Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Semnatarii proiectului legislativ arată că, în zbuciumata istorie a României, Transilvania a avut un rol hotărâtor în realizarea visului de secole al tuturor românilor, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, care a consfinţit statul naţional român modern.

Comisia pentru buget a menţionat că a decis respingerea iniţiativei ”având în vedere că nu au fost îndeplinire procedurile administrative prealabile construirii monumentului, că nu există un proiect al acestuia avizat de Ministerul Culturii, iar aprobarea unei sume fără fundamentare a proiectului nu este posibilă”.

În timpul dezbaterilor, senatori din mai multe grupuri parlamentare au susţinut necesitatea ridicărui unui astfel de monument, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, anunţând că proiectul va primi votul favorabil al social-democraţilor.

El a adăugat că forma finală a propunerii legislative va fi decisă de Camera Deputaţilor, care este for decizional, putând fi modificată inclusiv prin însuşirea unor amendamente propuse de Executiv.

e-Cultura.info/ Elena Rădulescu

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest