Proiect de promovare a Maramureșului, prin sunete străvechi – AUDIO

Proiect de promovare a Maramureșului, prin sunete străvechi

Proiect de promovare a Maramureșului, prin sunete străvechi

Sunetele străvechi ale Maramureșului, găsite de un antropolog și reinventate cu tehnicile acustice actuale, vor fi baza unui proiect de promovare a acestei regiuni.

Proiectul ‘The Deep Sound of Maramureș’, inițiat de antropologul experimentalist Peter Gate, prezintă în premieră în România conceptul 4D Imersive Interactiv Sound, dezvoltat în colaborare cu arhitectul taiwanez Jia-Rey Chang.

“Eu trebuie să deschid simbolurile care mi s-au părut la îndemână. Astăzi se ia un simbol de pe o imagine de pe stradă, de pe o rețea de socializare, de oriunde, să analizez.(…) Eu folosesc mijloace tehnologice, dar tehnologia folosită incorect conduce la înapoiere a creativității și a mijloacelor de exprimare. Tehnologia e un lucru bun dacă știi să o folosești, dacă ai controlul.(…)Trebuie găsit echilibrul între tot ceea ce înseamnă tradiție și ce înseamnă eternitate.(…) Pornind din Maramureș, dorim să promovăm și România într-o altă formă”, a spus Peter Gate, într-o conferință de prezentare a proiectului amintit.


  AUDIO
                          

                          Peter Gate – Trib – The deep sound of Maramures


El a arătat că viziunea sa se axează pe un tip de abordare muzicală străină României, varianta inițială a softului care va fi folosit pentru spectacolul de la București fiind lansată încă de anul trecut, la Amsterdam Fashion Week, în cadrul unui performance pentru care Jia-Ray Chang a colaborat cu designerul David Laport.

“Nu e un proiect muzical de remixare, este un proiect muzical care reprezintă România, cu muzica veche, într-o altă formă. Am adunat sunetele din zona Maramureșului și am remixat și schimbat tehnologic”, a completat Gate.

Într-o discuție pe marginea “culturii experimentale”, inițiatorii proiectului au arătat că ritualurile și simbolurile sunt uitate de actuala generație.

Proiectul, care integrează în structuri artistice contemporane cercetări antropologice din aria acustică tradițională și care întâlnește viziunea estetică a lui Jia-Rey (Gary) Chang, doctor în arhitectura interactivă, pasionat de design, va oferi publicului interesat un film documentar, proiecte de antropologie, de cercetare socială și antropologică.

Arhitectul taiwanez Jia-Ray Chang, expert în arhitectura parametrică interactivă și în codificare creativă, design, realitate virtuală sau augumentată, a făcut cu această ocazie o prezentare video a conceptului, vorbind despre instalația care generează un spațiu 4D imersiv interactiv, urmărind sunetele străvechi ale Maramureșului, restructurate electronic de antropologul Peter Gate.

e-Cultura.info/ Autor: Mihaela Tudorache


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer