fbpx

                                                                             pictogramae

Proiect de reabilitare al Muzeului de Științele Naturii din Târgu Mureș

Muzeul de Științele Naturii din Târgu Mureș

Muzeul de Științele Naturii din Târgu Mureș

Muzeul de Științele Naturii din Târgu Mureș, patronat de Consiliul Județean Mureș, va avea, în următorii doi ani, o peșteră cu lilieci, alei senzoriale, grădini terapeutice, exponate noi și va beneficia de numeroase îmbunătățiri, în urma unei investiții de peste 11,2 milioane lei, din care peste 9,2 milioane de lei din fonduri europene.

În cadrul proiectului aprobat, de Consiliul Județean Mureș, va fi reabilitată clădirea muzeului, construită în 1894, cu sculpturile și elementele decorative, va fi recondiționată tâmplăria din lemn și metal existente, vor fi reabilitate sau înlocuite rețelele de utilități, va fi asigurat accesul persoanelor cu dizabilități în clădire și în interiorul acesteia, va fi realizată o alee senzorială, o grădină terapeutică, dar și iluminatul arhitectural a clădirii.

Între altele, în proiect vor fi reamenajate încăperile pentru expunere: vor fi expuse trofee și arme de vânătoare, va fi amenajată o peșteră cu lilieci naturalizați, vor fi expuse specii exotice marine, naturalizate, plante acvatice exotice, specii exotice terestre, reconfigurarea dioramei cu ecosisteme existente și vor fi achiziționate exponate noi.

De asemenea, va fi achiziționat mobilier specific muzeelor pentru păstrarea microclimatului necesar exponatelor și va fi amenajată o seră pentru expunere în cadru natural a unor plante exotice care nu se regăsesc în flora caracteristică județului Mureș.

Consiliul Județean Mureș a aprobat în cadrul unei ședințe extraordinare, proiectul privind “Reabilitarea Muzeului de Științele Naturii Târgu Mureș” în valoare totală de peste 11,2 milioane de lei, pentru care a solicitat o asistență financiară europeană nerambursabilă de peste 9,2 milioane de lei. Contribuția Consiliului Județean Mureș la realizarea proiectului este de 2.072.667,69 lei, din care 187.777,00 lei contribuția la cheltuieli eligibile și 1.884.890,69 lei contribuție la cheltuieli neeligibile.

Clădirea Muzeului de Științele Naturii, construită în stil neoclasic, cu elemente grecești și renascentiste italiene, a fost proiectată de Kiss István și a fost finalizată în 1894. Pe fațada clădirii se află o serie de statui care semnifică misiunea statului în promovarea industriei, care au fost realizate de Róna József.

În 1931, Aurel Filimon a propus înființarea unei secții de științe naturale, având o colecție personală de botanică (peste 3.000 de plante), entomologie (6.600 specii de insecte), mineralogie, petrografie, paleontologie (peste 4.000 piese), însă mare parte din aceasta s-a pierdut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Apoi clădirea a funcționat, până în 1957, ca internat, devenind din nou muzeu în 1968, iar din 1988 adăpostește Muzeul de Științele Naturii.

Expoziția de bază este organizată în cinci săli, fiind organizată pe tematici: mineralogie, petrografie și paleontologie.

e-Cultura.info / Autor: Dorina Matiș


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

                                                                     
      
                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer