fbpx

Proiect de restaurare a cetății Sarmizegetusa de 3 milioane de euro

Proiectul

Proiectul “Sarmizegetusa – capitala Daciei, muzeu viu al patrimoniului cultural european”

Proiectul “Sarmizegetusa – capitala Daciei, muzeu viu al patrimoniului cultural european”, reprezintă “un model de colaborare” între autorităţile centrale şi locale.

Prima parte a proiectului de restaurare a cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, care se referă la fortificaţiile monumentului istoric, ar putea începe în toamna acestui an prin elaborarea proiectului tehnic şi cercetarea în teren, şantierul efectiv fiind prevăzut pentru vara anului viitor, au arătat specialiştii prezenţi în situl arheologic cu prilejul unei vizite a ministrului Culturii.

Prima parte a proiectului beneficiază de o finanţare de 3 milioane de euro, din care 2 milioane de euro reprezintă fonduri nerambursabile obţinute prin Programul RO-Cultura al Ministerului Culturii, diferenţa fiind acoperită de Consiliului Judeţean Hunedoara, ca administrator al monumentului.

“Mă bucur să văd un proiect care are parte de o finanţare serioasă, în sfârşit. Din punctul meu de vedere înseamnă un start al relansării Sarmizegetusa Regia, pentru că dacă, poate, pe anumite segmente puteam vorbi despre o salvare de la degradare, iată că astăzi putem vorbi despre o conservare şi începutul unui drum de restaurare a unei părţi din ceea ce însemna vechea cetate dacică”, a declarat ministrul Culturii.

Restaurarea fortificaţiilor de la Sarmizegetusa Regia face parte dintr-un proiect mai amplu pe care Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) l-a realizat în faza de studiu de fezabilitate la solicitarea CJ Hunedoara, în perioada 2017-2018 şi care tratează toate monumentele sitului.

El va începe în toamna aceasta prin partea de elaborare a proiectului tehnic şi cercetare în teren, în măsura în care vremea va mai permite lucrul acesta.

Proiectul va cuprinde şi măsuri de punere în valoare a sitului prin amplasarea unor pavilioane cu rol de lapidariu, în care vor fi prezentate fragmentele de piatră antice, care există acum rispite în sit. De asemenea, sunt prevăzute lucrări de amenajare a traseelor de vizitare.

Directorul general al INP şi-a exprimat speranţa că din acest an se vor găsi alte surse de finanţare europene pentru restaurarea Zonei Sacre, el apreciind că lucrările la toate monumentele din sit ar putea să se întindă pe durata a 10 ani.

e-Cultura.info / Autor: Sorin Blada.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.