fbpx

Proiect de revitalizare a cetății Sarmizegetusa prin programul Ro-Cultura

Proiect de revitalizare a cetății Sarmizegetusa prin programul Ro-Cultura

Proiect de revitalizare a cetății Sarmizegetusa prin programul Ro-Cultura

Lucrările de restaurare propuse a fi realizate la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, au reprezentat una dintre temele unei întâlniri ce a avut loc între conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara şi un expert din cadrul Proiectului RO-Cultura, în perspectiva semnării unui proiect cu finanţare nerambursabilă prin care se urmăreşte punerea în valoare a monumentului UNESCO.

Întâlnirea a avut loc în situl de la Sarmizegetusa Regia şi face parte din paşii premergători semnării contractului de finanţare în valoare de 3 milioane de euro, din care 2 milioane de euro reprezintă granturi norvegiene nerambursabile, iar diferenţa este contribuţia CJ Hunedoara.

“Reprezentantul Operatorului de Program a dorit să vadă exact care sunt lucrările de restaurare propuse prin proiect pentru cetatea Sarmizegetusa Regia, precum şi propunerile care vizează valorificarea şi promovarea monumentului istoric. Practic, în această etapă are loc confruntarea documentaţiei tehnico-economice cu situaţia din teren”, se arată într-un comunicat al CJ Hunedoara.

Reprezentantul Unităţii de Management al Proiectului RO-Cultura, din cadrul Ministerului Culturii, s-a întâlnit cu preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, cu vicepreşedintele Sorin Vasilescu şi cu profesorul universitar Gelu Florea, coordonatorul ştiinţific al şantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia. De asemenea, la discuţii au luat parte managerul Institutului Naţional al Patrimoniului, Ştefan Bâlici, şi responsabili din cadrul aparatului de specialitate al CJ Hunedoara.

CJ Hunedoara îşi propune să valorifice potenţialul turistic al cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia printr-un proiect în valoare de 3 milioane de euro, intitulat “Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”.

Proiectul a fost depus prin programul RO-Cultura, finanţat prin Granturi SEE (fonduri norvegiene) 2014 – 2021.

Partenerul român în cadrul proiectului este Fundaţia Mihai Eminescu Trust, iar partenerul norvegian este More & Romsdal County Council.

Obiectivul proiectului este acela de a avea un monument istoric restaurat şi revitalizat, valorificat cultural şi economic, care să atragă după sine creşterea cu cel puţin 30% a numărului de vizitatori.

Printre altele, se are în vedere restaurarea întregului zid al cetăţii şi transformarea incintei militare într-un “muzeu viu”, completată cu cercetări arheologice, taluzări şi amenajări ale terenului, refacerea şi îmbunătăţirea infrastructurii de vizitare, realizarea unui lapidariu şi a unui adăpost pentru vizitatori.

Durata de implementare a proiectului este de 48 de luni.

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia este administrată de CJ Hunedoara din anul 2013, de atunci fiind instituite mai multe măsuri de protejare şi punere în valoare turistică a monumentului UNESCO.

e-Cultura.info / Autor: Sorin Blada.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.