fbpx

                                                                             pictogramae

Proiect destinat popularizării culturii preistorice Hamangia

Figurine din cultura de la Hamangia

Figurine din cultura de la Hamangia

Bulgaria şi România vor colabora la crearea unui produs turistic destinat popularizării culturii preistorice Hamangia, care a existat de ambele părţi ale graniţei de astăzi dintre cele două state, informează luni BTA.

În cadrul proiectului denumit ”Hamangia: Prima civilizaţie a vechii Europe”, administrat de municipalităţile din Şabla, în Bulgaria, şi Cernavodă, din România, vor fi dezvoltate mai multe repere turistice la rezervaţia arheologică de la Durankulak, potrivit administraţiei din Şabla.

Proiectul va avea o finanţare de 1.494.000 de euro prin programul european Interreg V-A Romania-Bulgaria 2014-2020. Municipalitatea din Şabla, care este principalul partener, va utiliza 830.000 de euro.

Cele mai vechi structuri din piatră din Europa continentală au fost descoperite în rezervaţia arheologică de la Durankulak după decenii de cercetări, potrivit BTA.

Într-o aşezare preistorică situată în Insula Mare de pe lacul Durankulak, arheologii au scos la lumină artefacte care aparţin culturii Hamangia, creată de triburile sedentare care se ocupau cu cultivarea pământului în neoliticul târziu. Insula Mare a fost locuită timp de peste 6.000 de ani şi dezvăluie preistoria Europei de sud-est.

Vor fi făcute lucrări la templul din Kibela, descoperit în partea de est a aşezării neolitice. Printre construcţiile incluse în proiect se mai află: fortificarea unui zid medieval, extinderea potecilor de pe Insula Mare, construirea a trei puncte de supraveghere, extinderea centrului turistic local, construirea unui centru de bilete şi extinderea parcării.

e-Cultura.info / Autor: Simona Tatu.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer