Proiect pentru editarea partiturilor lui Enescu

Proiect pentru editarea partiturilor lui Enescu

Proiect pentru editarea partiturilor lui Enescu

Proiect pentru editarea partiturilor lui Enescu

Ministrul Culturii,Vlad Alexandrescu, a anunțat joi că intenționează publicarea unora dintre partiturile compozitorului George Enescu.

“Eu am un proiect foarte serios pentru editarea operelor lui Enescu, atât a operei Oedipe, pe care în momentul de față muzicienii o cântă după niște fotocopii — și i-am promis maestrului Jurowski, când l-am numit directorul artistic al Festivalului Enescu, că la anul, când va dirija Oedipe, îl va dirija după o ediție critică pe care o vom face în țară cu finanțarea Ministerului Culturii—, dar vreau să reedităm și Partiturile pentru pian ale lui Enescu, într-o ediție critică, al cărei responsabil va fi Raluca Știrbăț, o pianistă extraordinară care trăiește la Viena și care este în momentul de față cea mai bună cunoscătoare a operei pentru pian a lui Enescu. Domnia sa, de altfel, a și înregistrat trei CD-uri cu muzica pentru pian a lui Enescu la o editură muzicală vieneză, anul acesta”, a spus Alexandrescu la Realitatea TV.

Ministrul a explicat că există un contract pe care l-a semnat Maria Cantacuziuno-Enescu cu Editura Salabert din Franța, care a publicat Partiturile lui Enescu, prin care se stipulează că tot ceea ce ține de difuzarea Partiturilor compozitorului în Franța și în țările Europei Occidentale rămâne în patrimoniul Editurii, iar ce se distribuie în România și în țările din Estul Europei va fi scutit de taxe, va fi scutit de drepturi.

“De câțiva ani încoace România a plătit drepturi pentru difuzare a operei lui Enescu ultimei descendente a Mariei Cantacuzino, cunoscută sub pseudonimul de Oana Orlea. Anul trecut, Oana Orlea s-a stins la Paris. Deci, se pune foarte serios întrebarea dacă România va mai plăti drepturi de autor pentru Enescu”, a adăugat Vlad Alexandrescu.

CITEȘTE ȘI  S-a lansat DVD-ul "Cuvântul Regelui"

Directorul Artexim, Mihai Contantinescu, declara în urmă cu un an că ar fi bine ca statul român să încheie măcar un parteneriat cu editurile franceze care să tipărească partiturile la cerere.

“Noi dacă am putea să facem un parteneriat. A fost o idee în 1991 să facem un parteneriat. Dar noi am pierdut trenul în 1991, când a venit doamna Salabert și nu știa ce să facă cu aceste partituri. Atunci s-a dus o delegație din România la Paris, dar n-a negociat bine. Era problema de un procent: cine ia 51%, cine ia 49%. Noi am vrut 51%, ei au vrut 51%. Noi am zis ”nu” că noi nu ne vindem țara și ne-am vândut-o definitiv. În momentul ăla s-a terminat. Și acum nimeni nu mai negociază cu noi pentru că deja și Festivalul (n.r. Festivalul Enescu) este foarte important. În momentul când eu am cerut partituri de Enescu mi-au zis veniți cu o comandă de cel puțin o sută de bucăți, că altfel nu ne interesează. Am putea să cumpărăm drepturile de autor pentru Enescu și să rămână la Editura Muzicală și la Uniunea Compozitorilor”, a mai spus Constantinescu.

e-Cultura.info/ Autor: Daniel Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus