Proiecție de filme ale regizorului Sergiu Nicolaescu, de vineri până duminică, la Cinema Studio

Filme de succes precum “Dacii”, “Nea Mărin miliardar”, “Cu mâinile curate” ori “Mihai Viteazul”, dar și o expoziție cu imagini din cariera regretatului regizor Sergiu Nicolaescu vor putea fi vizionate, de vineri până duminică, în cadrul evenimentului comemorativ “Sergiu. Ianuarie. În fiecare an”, desfășurat la Cinema Studio.

Evenimentul, care va avea loc în fiecare an în ianuarie, este organizat de Fundația Sergiu Nicolaescu și Uniunea Cineaștilor din România, intrarea fiind liberă. Președintele UCIN, regizorul Laurențiu Damian, a declarat, joi, într-o conferință de presă desfășurată la Cinema Studio, că inițiativa aparține vicepreședintelui UCIN, scenograful Radu Corciova, și Danei Nicolaescu.

“Am ales și filme de artă, pentru că Sergiu Nicolaescu a avut o carieră prodigioasă și prestigioasă și chiar dacă această personalitate vine din inginerie și a fost în mare măsură un autodidact, cel puțin în cinematografia românească va rămâne un moment de referință”, a spus președintele UCIN, amintind de “Osânda”, “Atunci i-am condamnat pe toți la moarte sau “Mihai Viteazul”.Programul proiecțiilor din filmografia lui Sergiu Nicolaescu cuprinde: vineri ora 12,30 “Orient Express”; 15,00 “Coroana de foc”; sâmbătă ora 12,30 “Capcana mercenarilor”; 15,00 “Nea Mărin miliardar”; 17,30 “Cu mâinile curate”; 20,00 “Osânda”; duminică  ora 10,00 “Dacii”; 12,30 “Ciuleandra”; 15,00 “Întâlnirea”; 17,30 “Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” și de la ora 20,00 “Mihai Viteazul”.

Evenimentul se va deschide, vineri, la ora 18,00, când, la Cinema Studio va fi proiectată, în deschidere, înregistrarea uneia dintre ultimele emisiuni cu Sergiu Nicolaescu, a mai spus Damian.

“Există manuscrise, scenarii, până să moară, Sergiu Nicolaescu avea vreo trei proiecte la CNC”, a precizat Laurențiu Damian. El a menționat că, până acum, “nu s-a scotocit în acest sertar”, familia regretatului regizor urmând să aibă un rol hotărâtor în acest sens.

Președintele UCIN a adăugat că “Nicolaescu era un om extraordinar de atent în cea ce privește regia, decupajul, locul unde se filma, cum nu mai există astăzi”, fiind, în același timp, un excelent producător.

Radu Corciova a declarat că “acțiunea îl celebrează pe Sergiu, cum se cuvine, după moartea lui, cu scopul de a scoate de sub semnul cancanului imaginea lui, care a fost murdărit urât”, el menționând că, la anul, în expoziția care-l va comemora pe regizor vor fi regăsite și fragmente din scenariile semnate de Nicolaescu.

Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit pe 3 ianuarie 2013, la vârsta de 82 de ani, la Spitalul Elias din București.

După numărul de filme realizate (peste 50 de lungmetraje), Sergiu Nicolaescu este, de departe, regizorul cel mai productiv din cinematografia autohtonă, situându-se în același timp la nivelul celor mai activi cineaști în plan internațional.

Printre cele mai apreciate filme ale sale se numără: ‘Mihai Viteazul’ (1970), ‘Cu mâinile curate’ (1972), ‘Nemuritorii’ (1974), ‘Un comisar acuză’ (1974), ‘Osânda’ (1976), ‘Nea Mărin Miliardar’ (1978), ‘Revanșa’ (1978), ‘Ultima noapte de dragoste’ (1979), ‘Wilhelm Cuceritorul’ (serial TV, 1981), ‘Ringul’ (1983), ‘Ciuleandra’ (1984), ‘Francois Villon — poetul vagabond’ (1987), ‘Mircea’ (1988), ‘Triunghiul morții’ (1999), ‘Orient Expres’ (2004), ’15’ (2005), ‘Carol I’ (2009), ‘Poker’ (2010, cea de-a doua comedie din cariera sa regizorală, după ‘Nea Mărin Miliardar’).

AGERPRES

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.