fbpx

                                                                             pictogramae

Proiectul “Dadaglobe” al lui Tristan Tzara, reconstituit la Muzeul de Artă din Zurich

“Dadaglobe” este numele unui ambițios proiect, rămas neterminat, prin care mișcarea artistică dada își propusese să reunească într-un volum 200 de contribuții artistice și literare și care, o sută de ani mai târziu, a fost materializat de Muzeul de Artă din Zurich, transmite AFP.

Dadaismul, caracterizat prin extravaganță, nonsens și umo, a luat naștere în cabaretul Voltaire din acest oraș elvețian, în 1916. Proiectul de carte, lansat de românul Tristan Tzara, unul dintre fondatorii mișcării, urma să fie finalizat în 1921, însă a fost abandonat din lipsă de finanțare.

Expoziția, deschisă zilele trecute, se numește “Dadaglobe reconstitutit”, va fi deschisă până la 1 mai și conține aproximativ 200 de lucrări trimise lui Tzara special pentru acest proiect de peste 40 de artiști din întreaga lume, precizează pagina web a muzeului, http://www.kunsthaus.ch. Aflate în prezent în colecții din diverse locuri ale globului, aceste lucrări sunt pentru prima dată expuse împreună în cadrul unei inițiative a muzeului din Zurich de marcare a unui centenar de la apariția dadaismului.

Din luna iunie, expoziția — care este rodul muncii unei specialiste în curentul dada, Adrian Sudhalter, istoric de artă și muzeograf american — va putea fi vizitată la Muzeul de Artă Modernă din New York (MOMA).

Cu ocazia unei retrospective dada organizate în 2005 la Muzeul Beaubourg din Paris, ea a remarcat “numere pe spatele unor piese”. “M-am întrebat atunci ce pot reprezenta”, a afirmat Sudhalter. Lansându-se într-o adevărată activitate de detectiv artistic, ea a căutat în arhiva bibliotecii “Jacques Doucet” din Paris, unde se păstrează multe piese aparținând curentelor dada și suprarealist. A descoperit o listă pe care sunt trecute unul câte unul numerele observate de ea, fără nicio explicație. “Erau lucruri despre care nu se știa ce reprezintă și altele foarte evidente”, a declarat Adrian Sudhalterea informeaza AFP.

Printre piesele principale care i-au permis să-și dea seama că descoperise pista “Dadaglobe” se numără un fotomontaj al lui Max Ernst intitulat “Privighetoarea chineză”, operă emblematică a dadaismului, realizată în 1920. Compoziția reprezintă o bombă din care ies două brațe și care are în vârf un evantai și duce în derizoriu furia ucigașă din timpul Primului Război Mondial.

“Artiștii nu au contribuit la proiect cu creații existente, ci au creat piese special pentru Dadaglobe. Am înțeles că, datorită listei și numerelor, proiectul ar putea fi reconstituit”, spune Sudhalter.

Tristan Tzara, artist, poet avangardist și eseist născut în 1896 la Moinești, în România, mărturisea, cu câțiva ani înaintea morții (1963), că nefinalizarea proiectului “Dadaglobe” era “unul dintre cele mai mari regrete ale sale”.

Constantin Brâncuși, Man Ray, Andre Breton sunt câțiva dintre artiștii prezenți în cadrul proiectului reconstituit la Zurich și care cuprinde 160 de opere redescoperite, în principal fotografii, colaje, desene în format mic, precum și o selecție de texte poetice și de manuscrise.

Pe lângă expoziție, proiectul imaginat în urmă cu o sută de ani de Tristan Tzara va vedea, în sfârșit, și lumina tiparului.

e-Cultura.info/ Autor: Lelia Bretan


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer