fbpx

                                                                             pictogramae

Proiectul de amenajare a curtii Bisericii Negre, pe masa Munisterului Culturii

Primăria a trimis la Ministerul Culturii documentele şi clarificările cerute şi aşteaptă acum răspunsul pentru a putea începe lucrările 

Municipalitatea a aplicat în luna mai pentru un grant prin programul Conservarea şi Revitalizarea Patromoniului Cultural Naţional, parte a Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) 2009 – 2014, finanţat de guvernele statelor Islanda, Norvegia şi Liechtenstein. Primăria vrea astfel să obţină suma necesară reabilitării curţii Bisericii Negre, pe care a luat-o temporar în administrare, de la Biserica Evanghelică.

Lucrările de reabilitare a curţii Bisericii Negre sînt estimate la 8,86 milioane lei, în baza unui proiect realizat în 2011. Conceptul de reamenajare a acestei zone din jurul Bisericii Negre a fost declarat cîştigător în urma unui concurs de proiecte promovat de Asociaţia „Salvaţi Centrul Istoric al Braşovului“, în parteneriat cu Primăria municipiului Braşov, Biserica Evanghelică CA Braşov şi Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Braşov, Covasna, Harghita.

Proiectul propriu-zis a fost depus spre finanţare la începutul lunii aprilie, pe programul Conservarea şi Revitalizarea Patromoniului Cultural Naţional, finanţat de guvernele statelor Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European. „La sfîrşitul săptămînii trecute am trimis reprezentanţilor Ministerului documentele şi clarificările pe care ni le-au solicitat. Proiectul este încă în evaluare şi sperăm ca procedura să se încheie cît mai curînd, pentru a putea accesa fondurile şi a ne apuca de lucru”, a declarat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvînt al Primăriei Braşov.

Proiectul de reamenajare a curţii Bisericii Negre, realizat de o echipă condusă de arhitectul Johannes Bertleff, propune, printre altele, înlocuirea actualului pietriş robust, „impropriu circulaţiei pietonale“, cu un strat de 3-4 centimetri de pietriş calcaros, rotund. Arhitectul propune, de asemenea, repunerea în funcţiune a rigolelor şi preluarea şi dirijarea apelor către un punct de colectare în zona Curţii Mici. Geometria rigolelor va fi corectată acolo unde în prezent este afectată de deformări şi tasări, iar zonele deteriorate vor fi completate cu material refolosit din desfacerea anumitor zone (inclusiv piatră de rîu nouă, similară celei existente). „Covoarele” care marchează portalurile bisericii vor utiliza piatră albă de Ighiu, cu suprafaţa periată sau netezită.

Iluminatul din curtea Biserici Negre va fi la o intensitate mai redusă faţă de cea din Piaţa Sfatului, pentru a susţine atmosfera de spaţiu liniştit şi solemn. Sistemul de iluminat parietal cu lanterne montate pe faţadele caselor va fi completat de un sistem de iluminare difuză, asigurat de corpuri încastrate în pietriş. Partea superioară a bisericii va fi iluminată cu corpuri montate în paramentul bisericii. Întregul sistem va accentua contraforţii, pentru a evita o iluminare plată, constantă a faţadelor bisericii. Turiştii care vor ajunge în curtea Bisericii Negre vor avea la dispoziţie plăcuţe explicative integrate discret în paviment.

e-Cultura.info

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer