fbpx

                                                                             pictogramae

Proiectul de punere în valoare a Donjonului medieval din incinta Muzeului Banatului retrimis spere analiză Comisiei Monumente

Donjonul medieval din incinta Muzeului Banatului

Donjonul medieval din incinta Muzeului Banatului

Direcţia Judeţeană pentru Cultură (DJC) Timiş a retrimis spre analiză Comisiei Naţionale de Monumente (CNM) a Ministerului Culturii (MC) proiectul Muzeului Naţional al Banatului (MNB) de punere în valoare a donjonului medieval din incinta muzeului, considerând că varianta propusă nu este cea mai potrivită şi că ar putea afecta alte artefacte încă nedescoperite din subsolul respectivului areal.

De mai bine de un deceniu, Castelul Huniade, în care funcţionează şi MNB, este închis pentru consolidare şi au fost făcute lucrări parţiale, dar potrivit specialiştilor, toată documentaţia trebuie refăcută de la zero, pentru că “este neconformă” cu cerinţele impuse de legislaţia în vigoare.

“Există o finanţare pentru punerea în valoare a donjonului din curtea Muzeului Naţional al Banatului, separată de ceea ce înseamnă reabilitarea Castelului Huniade. Propunerea (muzeului – n.r.) de punere în valoare a fost analizată în Comisia Zonală de Monumente Istorice, care şi-a exprimat punctul de vedere că este nevoie şi de alte variante. S-a considerat de comisie că intervenţia propusă nu este cea mai potrivită, pentru că există elemente care nu slujesc nici punerii în valoare a donjonului, nici reabilitării pe ansamblu a muzeului”, a declarat într-o conferinţă de presă, directorul DJC Timiş, Sorin Predescu, citat de Agerpres.

Membrii comisiei Ministerului Culturii au aprobat varianta de valorificare a donjonului propusă de muzeu, pe care, însă, DJC Timiş nu o agreează şi de aceea a retrimis-o marţi spre analiză, la Bucureşti.

“Donjonul medieval este un subiect complicat pentru că este în interiorul Castelului Huniade, iar această punere în valoare este doar parţială şi separată de proiectul de ansamblu al reabilitării şi restaurării castelului. Reabilitare care, conform expertizelor pe care le-am citit, sunt la stadiul de ‘dinainte de început’, pentru că toate lucrările care s-au făcut acolo sunt neconforme sau trebuie desfăcute şi reîncepute cu anumite degradări ireversibile”, a detaliat Predescu.

Consilierul de specialitate al DJC Timiş, arheologul Victor Bunoiu, a explicat în context că la donjonul descoperit în anul 2009, în curtea MNB au fost mai multe controale, tocmai pentru a fi conservat.

“Donjonul este acoperit acum cu o copertină din policarbonat, stă acolo de aproape zece ani, timp în care s-a degradat. În 2015 am fost acolo cu poliţia, în două controale, şi le-am cerut să facă proiect de conservare a obiectivului. (…). Cei de la muzeu au încercat în acel an să acopere cu nisip donjonul, dar starea în care era nu permitea o astfel de manoperă. Am aflat despre intenţia lor şi le-am trimis o adresă oficială, în care le-am spus că nu este acceptabil să fie acoperit în acel moment, ci că trebuiau luate măsuri de conservare şi punere în siguranţă înainte de acoperire, pentru că, în cei şapte ani, intervenise timpul, factori degradabili, ape pluviale”, a comentat Victor Bunoiu.

Donjonul medieval descoperit de arheologii timişoreni datează din veacurile XIV – XV, de pe vremea lui Carol Robert de Anjou. Descoperirea a fost întâmplătoare, adiacentă săpăturilor efectuate pentru găsirea unei fântâni medievale, a cărei existenţă a fost semnalată prin măsurători radio.

e-Cultura.info/ Autor: Otilia Halunga.


Share-uiește cu prietenii.

{gspeech style=1 language=en autoplay=1 speechtimeout=0 registered=2 hidespeaker=1}Welcome to SITENAME{/gspeech}{gspeech style=2 language=en autoplay=1 speechtimeout=0 registered=1 hidespeaker=1}Welcome REALNAME{/gspeech}

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer