fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Proiectul “Drumul lung spre Cimitirul Vesel”, la final

Cimitireul vesel de la Săpânţa

Cimitireul vesel de la Săpânţa

Proiectul “Drumul lung spre Cimitirul Vesel”, menit să poziționeze Maramureșul pe harta turistică și culturală a Europei, s-a finalizat prin lansarea, joi, a două filme documentare – “Sărbătoarea comorilor vii” și “Acorduri pentru sufletul nemuritor”.

Derulat de Asociația Romanian Film Sector, proiectul, care a sprijinit cea de a cincea ediție a Festivalului intercultural de tradiție maramureșeană “Drumul lung spre Cimitirul Vesel”, a avut ca punct de plecare observația că un turist petrece, în medie, la Săpânța, doar 45 de minute.

“Anual trec în grabă zeci de mii de vizitatori pragul Cimitirului vesel, înțelegând puțin despre esența vie a Săpânței. Proiectul nostru încurajează un turism de explorare, de căutare, unde vizitatorul curios și răbdător este răsplătit cu întâlniri și experiențe fără egal”, a afirmat joi, într-o conferință de presă, coordonatorul și inițiatorul proiectului, Peter Hurley.

Directorul Muzeului Țăranului Român, Virgil Nițulescu, a elogiat perseverența, dăruirea și profesionismul irlandezului. “Peter Hurley este un român prin adopție este foarte iubit în România și merită din plin dragostea noastră”.

Cea de-a cincea ediție a Festivalului a inclus concerte de muzică tradițională și simfonică în interpretarea a 120 de muzicieni din România, Spania și Irlanda, ateliere de meșteșugărit, degustări de produse locale și vizite în casele meșterilor maramureșeni.

CITEȘTE ȘI  Memorialul Ipoteşti acreditat de Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor

“Conceput să atingă punctul maxim chiar de Sfânta Maria, când tot satul merge la biserică și petrece în haine tradiționale de sărbătoare, evenimentul a îmbinat componentele esențiale pentru conservarea satului românesc: tradițională, spirituală și turistică”, a adăugat Hurley.

Proiectul, desfășurat pe perioada 4 august 2012 — 3 decembrie 2014 și co-finanțat de Uniunea Europeană — Fondul European de Dezvoltare Regională, are o valoare totală de 1,027 milioane de lei.

e-Cultura.info/Autor: Livia Popescu

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest