fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Proiectul “Iosefin – Josefstadt” vernisat în capitala Austriei

Proiectul

Proiectul “Iosefin – Josefstadt”

Asociaţia Culturală Salvaţi Patrimoniul Timişoarei (ACSPT), care derulează proiectul “Iosefin – Josefstadt”, va vernisa în capitala Austriei, pe 27 martie, la invitaţia Primăriei Sectorului 8 “Josefstadt” din Viena, o expoziţie de fotografii dedicate cartierului timişorean Iosefin, supranumit “cartierul Majestăţii Sale Josef al II-lea”.

Expoziţia va fi deschisă de primarul Josefstadt (Viena), doamna Veronika Mickel-Gottferdt.

“Evenimentul este organizat în colaborare şi cu Asociaţia Austro-Română ‘Austrom’ din Austria, al cărei secretar general, Lukas Vosicky, a sprijinit acest proiect, împreună cu timişoreanca Simina Ivan Pe lângă expoziţia foto, care va rămâne la sediul primăriei vieneze cel puţin până la vară, în cursul lunilor martie-mai vor avea loc şi alte manifestări legate de Timişoara, cum ar fi întrunirea anuală a Asociaţiei Şvabilor Bănăţeni, condusă de prof. Hans Dama şi prezentarea cărţii pentru copii ‘Poveste din Timişoara’, la Biblioteca în limbi străine pentru copii”, a declarat miercuri preşedintele ACSPT, Ilie Sârbu, într-o conferinţă de presă.

Cartierul Iosefin împlineşte în această primăvară 246 de ani de când a primit numele imperial.

Istoricul Doru Dudaş a explicat, pentru AGERPRES, că, potrivit documentelor, “în 1773, cu preaînalta bunăvoinţă a lui Josef al II-lea, noile Maiere Germane se botează după numele Majestăţii Sale, Josefin. În timpul celei de-a treia călătorii pe care a efectuat-o în Banat, împăratul a ajuns cu suita la marginea regiunii, de unde trimite solie la Timişoara, prin care anunţa că nu va înnopta în niciun palat, ci în hanuri şi case de oameni, fără fast. Între 11 şi 13 mai, împăratul a vizitat oraşul, având întâlniri cu oficialităţile administrativ-militare şi bisericeşti ale urbei”. Prima construcţie ridicată de “iosefinişti” a fost biserica romano-catolică.

e-Cultura.info / Autor: Otilia Halunga.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest