fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Protest al sindicatelor muzeografilor şi cercetătorilor

Protest al sindicatelor muzeografiilor şi cercetătoriilor

Protest al sindicatelor muzeografiilor şi cercetătoriilor

Aproximativ 1.500 de muzeografi şi cercetători, aparţinând de 12 sindicate din ţară şi din Bucureşti, vor protesta pe 20 mai, cerând modificarea legislaţiei privind protejarea patrimoniului cultural şi eliminarea discrepanţelor salariale din instituţiile muzeale.

Lucrătorii din muzee susţin că nu vor să boicoteze evenimentul Noaptea Muzeelor, ci doar să se facă auziţi. În plus, un marş va fi organizat, în aceeaşi zi, până la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Pentru protestul din 20 mai şi-au anunţat participarea 12 sindicate, iar alte cinci sunt în curs de constituire în ţară, astfel încât toate organizaţiile să formeze o federaţie. Potrivit sindicaliştilor, de Noaptea Muzeelor vor protesta 1.500 de angajaţi ai instituţiilor.

”Aşteptăm o grilă a salarizării unice. În principiu suntem pregătiţi să marcăm momentul de Noaptea Muzeelor. Spre deosebire de alte categorii profesionale, nu ne permitem să protestăm dur. Ne respectăm vizitatorii şi avem obligaţia faţă de ei şi faţă de activitatea noastră. Avem un program articulat de Noaptea Muzeelor” , a declarat, muzeograful Mihaela Simion, membru în Sindicatul lucrătorilor din Muzeul Naţional de Istorie a României.

Reprezentanţi ai mai multor sindicate din muzee au hotărât un program al manifestaţiilor. Ei se vor face auziţi prin organizarea unor micro-expoziţii outdoor, în faţa vizitatorilor.

”În Bucureşti, va fi şi un marş pe Calea Victoriei până la Ministerul Culturii, după care vom intra de serviciu. Vom avea tricouri inscripţionate şi vom face un videoclip care să explice problemele cu care ne confruntăm”, a spus Mihaela Simion.

”Cu un salariu mediu pe economie nu se poate trăi, este de părere specialistul. ”Am înţeles nemulţumirea colegilor artişti şi ne bucurăm pentru ei că au obţinut venituri mai mari, dar cultură nu înseamnă numai spectacol. Din grilele care se flutură pe la televizor, este iarăşi o discriminare. Nu se pune problema de salarii nesimţite, ci de a trăi cuviincios”, a explicat cercetătorul.

CITEȘTE ȘI  Ministrul Culturii propune premierului înfiinţarea unui muzeu în Vila Florica

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) va sprijini acţiunea lucrătorilor din muzee.

”Am hotărât să separăm tipurile de acţiune. Reţeaua face lobby, lasă toate pârghiile de acţiune sindicatelor, le vom sprijini, vom colabora. Ele se vor constitui într-o uniune şi vor alcătui planul de acţiune. Noaptea Muzeelor nu va fi un eveniment pe care să-l boicotăm, pentru că avem şi finanţare, şi vom folosi momentul pentru a plasa un anumit tip de mesaj”, a declarat, Dragoş Neamu, directorul RNMR informează Amos News.

Revendicările angajaţilor din muzeele naţionale sunt ”regândirea pachetului salarial (aşa cum a fost regândit şi pentru anagajaţii din artele spectacolului), deblocarea achiziţiilor, care nu se mai fac din perioada Boc, şi un alt punct important ar fi ca asociaţiile tip Reţeaua Naţională a Muzeelor să fie consultate pentru orice problemă care se referă la activitatea lor. Să devină o obişnuinţă. Este jenant să o introducem în pachetul de revendicări”, a mai explicat Dragoş Neamu.

Peste 60 de instituţii de cultură au transmis o scrisoare deschisă prim-ministrului prin care cer modificarea legislaţiei privind protejarea patrimoniului cultural şi eliminarea discrepanţelor salariale din instituţiile muzeale, dar şi începerea procedurilor pentru lansarea proiectelor dedicate Centenarului.

Între semnatari se numără Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul ”Casa Mureşenilor” şi Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală.
e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest