Protestele ale sindicatul Liber Româniafilm

Proteste Sindicatul Liber Româniafilm

Proteste Sindicatul Liber Româniafilm

Membrii Sindicatului Liber Româniafilm anunţă, marţi, începerea protestelor publice, acuzând conducerea Ministerului Culturii şi pe membrii Consiliului de Administraţie (CA) al RADEF Romaniafilm de “lipsa totală de interes pe care o manifestă în rezolvarea problemelor care persistă la regie”.

Într-un comunicat semnat de preşedintele Sindicatului Liber Romaniafilm, Maria Bikfalvi, este menţionat faptul că, de peste şase luni, “interesele actualei conduceri a Ministerului Culturii şi a Consiliului de Administraţie sunt cu totul altele decât redresarea activităţii regiei”, iar salariaţii sunt hotărâţi să înceapă protestele publice, “prin toate mijloacele legale care le stau la dispoziţie. Membrilor noştri de sindicat «le-a ajuns cuţitul la os» şi vor trece la acţiuni sindicale, culminând cu intrarea tuturor salariaţilor în greva foamei”, se mai arată în anunţul transmis.

Astfel, în urma numirii în Consiliul de Administraţie (CA) a noilor membri, aceştia au fost retribuiţi, iniţial, cu suma de 500 de lei, aşa cum erau retribuiţi şi foştii membri ai CA. “După prima şedinţă de CA, aceştia şi-au majorat retribuţia lunară la 3.300 de lei, bani pe care-i încasează, lunar, în ciuda faptului că angajaţii de la Romaniafilm nu au primit ultimele 5 salarii”, informează sindicatul.

Potrivit sursei citate, secretara Consiliului de Administraţie al RADEF Romaniafilm este Irina Comeagă, a cărei retribuţie este de 10% din salariul directorului general şi care, la cea mai recentă şedinţă, a anunţat că nu doreşte să mai facă parte din CA, decât în cazul în care i se triplează venitul.

“Ar fi prea mult să facem legătura între domnul secretar de stat Bogdan Stanoevici şi domnul Cristian Comeagă, cel care a produs «celebrul» film «Cel ales», în care domnul secretar de stat joacă rolul principal? Sau ar trebui să ne întrebam «ce o recomandă» pe doamna Comeagă în aşa fel încât să fie, de câteva luni, consilier la Ministerul Culturii, la cabinetul domnului Stanoevici? Sau să ne întrebăm câţi bani a câştigat domnul Stanoevici din prestaţia artistică şi cum îşi «plăteşte» serviciile către producător?”, mai notează Maria Bikfalvi în comunicatul de presă.

În luna august, Ministerul Culturii (MC) a fost ţinta unei scrisori deschise transmisă de CNS Cartel ALFA şi Sindicatul Liber RomaniaFilm, fiind acuzat de grava situaţie a RADEF, printre cerinţele sindicaliştilor numărându-se plata la zi a salariilor, a datoriilor către bugetele de stat şi a asigurărilor de sănătate.

În ceea ce priveşte Ministerul Culturii, reprezentanţii acestuia au declarat la acea dată pentru MEDIAFAX că majoritatea solicitărilor primite de minister urmau să fie lămurite într-o conferinţă de presă pe care ministrul Ionuţ Vulpescu trebuia să o susţină la sfârşitul lunii august. Acea conferinţă nu a avut, însă, loc.

RomâniaFilm (RADEF) este o regie autonomă în subordinea Ministerului Culturii, nesubvenţionată de la bugetul de stat şi care are ca principal obiect de activitate proiecţia de filme cinematografice. A fost înfiinţată ca regie autonomă pe 1 august 1991, prin HG 530/1991. Imobilele şi sălile propriu-zise aflate în administrare constituie obiect al proprietăţii private de stat, se arată pe site-ul instituţiei.

RomâniaFilm a luat naştere la începutul anilor 1950, odată cu naţionalizarea cinematografiei româneşti, ca o companie de stat învestită cu un rol important în domeniul finanţării producţiei de filme artistice, documentare şi de desen animat româneşti şi în domeniul distribuţiei de filme româneşti şi de import. Producţia naţională de filme se realiza din surse proprii obţinute din difuzarea filmelor, fără finanţare de la bugetul de stat. Principiul unic de funcţionare, de la înfiinţare, a fost şi este acela al autofinanţării.

De atunci şi până în prezent, RomâniaFilm a continuat să existe sub diferite denumiri şi a cunoscut diverse faze de evoluţie şi dezvoltare. A avut şi are un rol important în promovarea celor mai importante producţii naţionale şi internaţionale, a reabilitat, modernizat şi digitalizat mai multe cinematografe din ţară.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer