fbpx

RADEF RomaniaFilm a intrat în insolvenţă

RADEF RomaniaFilm

RADEF RomaniaFilm

RADEF RomaniaFilm a intrat în insolvenţă la solicitarea ANAF, la sfârşitul acestie săptămâni urmând să aibă loc o primă întâlnire a conducerii companiei cu administratorul judiciar şi cu reprezentanţii Ministerului Culturii.

În prezent regia mai are 12 săli de cinema în funcţiune, din care 4 au fost digitalizate.

Fiscul invocă o datorie de 25 de milioane de lei, dar regia va face recurs, pentru că nu este de acord cu această valoare, a precizat directorul.

Directorul Mironescu spune că a preluat regia în noiembrie 2015, cu datorii de 5 milioane de lei. După un an datoriile au scăzut la 2,5 milioane lei, iar anul acesta regia are profit, a spus directorul.

Până în anul 1990, RADEF a deţinut 600 de săli de cinema. Numărul acestora a scăzut în fiecare an, ajungând în 2002 la 415, patru ani mai târziu la 317 săli şi grădini de spectacol cinematografic. Dintre acestea 160 erau închiriate şi alte peste 100 închise.

În 2008, Guvernul a decis trecerea tuturor sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic aflate în administrarea RADEF în domeniul public al consiliilor locale. Astfel, din cele 279 cinematografe, 107 cinematografe şi terenurile aferente au trecut la autorităţile locale. Potrivit RADEF, din cele 279 de cinematografe şi grădini de spectacol, 93 erau închise de „mulţi ani”, pentru ele regia având de plătit impozitele pe clădiri şi terenuri aferente. De asemenea, 149 de cinematografe şi grădini de spectacol aveau o situaţie „juridică neclară”.

Multe săli au fost închiriate către diferite firme, care le-au schimbat ulterior destinaţia utilizării şi le-au transformat în baruri, cluburi de noapte, cofetării sau service-uri auto. Mai mult, RADEF a fost dată în judecată de cei cărora le-a închiriat spaţiile, ultimii cerând despăgubiri pentru investiţiile pe care le-au făcut în sălile de spectacol.

În perioada Guvernului Ponta, Liviu Dragnea a insistat ca cinematografele să fie cuprinse în procesul de descentralizare şi să treacă în subordinea consiliilor locale. Ministerul Culturii nu s-a opus acestui demers, dar a trimis la Ministerul Dezvoltării, lista întocmită de Regia Autonomă de Distribuire şi Exploatare a Filmelor „Româniafilm”, în care se prezenta situaţia concretă în care se află fiecare sală sau grădină de spectacol cinematografic. După analiza acestei liste, vicepremierul Dragnea spunea că şi-a dat seama că nu mai are ce descentraliza. „Nu se transferă clădirile cinematografelor, pentru că majoritatea acestor imobile, sunt afectate de contracte de închiriere, iar în aceste clădiri, care sunt prinse în evidenţă ca şi cinematografe, se desfăşoară gogoşerii, cofetării, cluburi, discoteci şi alte activităţi de cultură de acest gen, mai ales că sunt multe cazuri în care firmele de cultură respective, care au înfiinţat cofetării şi cluburi, au făcut nişte investiţii, zic ei. Au cerut la RADEF să li se dea banii pentru investiţii. RADEF-ul, bineînţeles, nu le-a dat banii pentru investiţii, au dat în judecată RADEF-ul ca să ia banii pentru investiţii, dar au cerut clădirea pentru care au făcut investiţii şi sunt câteva cazuri în care au şi câştigat în primă instanţă. Drept pentru care s-a hotărât să fie o abordare separată a acestui fenomen, ca să nu spunem flagel, şi va fi o analiză specială, aparte, a ceea ce se întâmplă la RADEF şi a situaţiei juridice a acestei regii, care întâmplător are şi doi directori generali în acest moment în care vorbim noi”, declara, în 2013, Liviu Dragnea.

e-Cultura.info


Share-uiește cu prietenii.

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.