fbpx

Radu Beligan aniversează 96 de ani pe scena teatrului Metroplis

Maestrul Radu Beligan la ârsta de 96 de ani

Maestrul Radu Beligan la ârsta de 96 de ani

Radu Beligan a fost sărbătorit chiar în ziua în care a împlinit 96 de ani. La Teatrul Metropolis din Bucureşti,  cel mai longeviv artist al scenei româneşti a jucat în spectacolul “Lecţia de violoncel”, actorul fiind astfel alături de public, familie şi prieteni.

Spectacolul spune povestea Evei (interpretată de Lamia Beligan), o fostă vedetă de film, care după 20 de ani de căsnicie trăieşte suspiciunea că soţul ei, politicianul George Popa (Radu Beligan), îi este infidel. Rănită profund în orgoliu, participă la un casting unde obţine un rol într-un film american, dar pentru interpretarea lui ea trebuie să înveţe să cânte la violoncel în doar trei luni. În felul acesta, îl cunoaşte pe tânărul profesor Radu Manoliu (Marius Manole), care este însurat cu Gabi (interpretată pe rând de Tania Popa şi Rodica Ionescu), cu care are doi copii.

Dacă la început profesorul de violoncel i se pare Evei dezagreabil, treptat se îndrăgosteşte de acesta şi fără scrupule îl seduce, negândindu-se la consecinţele care nu întârzie să apară.

Spectacolul, care are numeroase note comice, a atras ropote de aplauze pe parcursul întregii lui desfăşurări, în special atunci când Radu Beligan îşi spunea replicile.

Alături de Radu Beligan au mai urcat duminică seară pe scena Teatrului Metropolis, în “Lecţia de violoncel”, Lamia Beligan, Marius Manole şi Tania Popa.

La finalul “Lecţiei de violoncel”, Radu Beligan a fost aplaudat minute în şir de public, dar şi de colegii din distribuţie, fiica sa, Lamia, fiind cu ochii scăldaţi în lacrimi.

Actorul a primit flori şi un tort, din care nu s-a sfiit să guste spre deliciul publicului, care l-a aplaudat şi i-a cântat “La mulţi ani!”. Evenimentul de sărbătoare s-a încheiat după ce Radu Beligan a transmis sărutările sale publicului.

A devenit o tradiţie ca Radu Beligan să îşi sărbătorească aniversările alături de publicul care i-a fost mereu alături. Şi anul trecut, cunoscutul actor a jucat de ziua sa în spectacolul “Lecţia de violoncel”, tot la Teatrul Metropolis, al cărui director onorific este acesta.

La momentul respectiv, Radu Beligan declara că a ajuns la vârsta la care fiecare zi este “un dar ceresc”.«Lecţia de violoncel» mi-a oferit prilejul unor întâlniri profesionale extraordinare: de la textul scris special pentru mine, cel mai bun text pe care l-am citit în ultimii 20 de ani, la plăcerea de a juca, încă o dată, alături de talentata mea fiică, Lamia, cu care mă mândresc şi pe care o preţuiesc pentru calităţile ei umane şi profesionale, de la întâlnirea pe care mi-o doream de mult cu strălucitul regizor Felix Alexa, la bucuria de a împărţi scena cu Marius Manole, de care nu se poate vorbi ca de o speranţă a tinerei generaţii, ci ca de unul dintre cei mai mari actori români ai secolului, fără a uita să le amintesc pe mai tinerele mele colege Tania Popa şi Rodica Ionescu, care m-au impresionat prin seriozitatea şi profesionalismul lor. Pentru toate acestea şi pentru multe altele, pot numi «Lecţia de violoncel» «mon chanson de cygne» (cântecul lebedei, n.r.), un cântec pe care sper că o să-l cânt multă vreme”, a mai spus atunci Radu Beligan.

Radu Beligan, are o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. El a interpretat roluri celebre, în mari capodopere ale dramaturgiei române şi universale, piese semnate, printre alţii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc. Totodată, el este cunoscut publicului român în calitate de regizor al unor spectacole precum “Egoistul” de Jean Anouilh, “O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, “Doctor fără voie” de J. B. P. Molière, “Străini în noapte” de Eric Assous.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.