Radu Preda: Realizarea unui Muzeu al Comunismului, o obligație esențială

Radu Preda

Radu Preda

Realizarea unui muzeu al comunismului reprezintă o obligație esențială, a afirmat, președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Radu Preda.

Acesta a prezentat un “decalog” al înființării Muzeului Comunismului, afirmând că viitoarea instituție, pe care o vede realizată “doar în etape”, “nu poate fi o idee de autor”, dar nici “un produs de partid”, ci o asumare a tuturor celor care joacă un rol pe scena politică.

“Indiferent ce nume va purta, al Crimelor Comunismului, al Comunismului, Muzeul Național al Comunismului, asta e deja o chestiune secundară. Un astfel de loc muzeal și memorial în egală măsură este obligatoriu. Pe de o parte, avem o anvergură a persecuției politice în România, care nu este similară cu alte istorii ale unor țări din aceeași regiune, adică avem un patrimoniu de suferință pe care nu putem să-l ignorăm. Pe de altă parte, ne apropiem cu pași repezi de momentul Centenarului. Or, peste jumătate din perioada secolului românesc, din 1918 până în 2018, s-a consumat sub semnul unei forme sau alteia de dictatură. A recupera această istorie a comunismului înseamnă a recupera o jumătate de veac de istorie a secolului românesc al unității naționale”, a declarat Preda citat de Agerpres.

El spune că realizarea acestui muzeu “nu trebuie gândită în termeni concurențiali”. “Sigur, nu trebuie să plecăm de la premisa că suntem ultimii în Europa și că e musai să ne aliniem la alte state, pentru că sunt și alte țări în care nu există astfel de muzee, inclusiv state avansate din punct de vedere al democrației, cum ar fi de pildă Cehia, unde există doar un muzeu privat; sau chiar și în Germania, unde un muzeu central legat de această perioadă nu există. Așa, de pildă, la noi, există un monument al rezistenței anticomuniste, dar la Berlin nu există”, a mai spus Preda.

De asemenea, muzeul ar trebui să treacă printr-o “filtrare” cu tot corpul societal românesc, la dezbatere urmând să participe, în egală măsură, și cei din țară, și cei din afara ei.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.