fbpx

Radu Preda: Realizarea unui Muzeu al Comunismului, o obligație esențială

Radu Preda

Radu Preda

Realizarea unui muzeu al comunismului reprezintă o obligație esențială, a afirmat, președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Radu Preda.

Acesta a prezentat un “decalog” al înființării Muzeului Comunismului, afirmând că viitoarea instituție, pe care o vede realizată “doar în etape”, “nu poate fi o idee de autor”, dar nici “un produs de partid”, ci o asumare a tuturor celor care joacă un rol pe scena politică.

“Indiferent ce nume va purta, al Crimelor Comunismului, al Comunismului, Muzeul Național al Comunismului, asta e deja o chestiune secundară. Un astfel de loc muzeal și memorial în egală măsură este obligatoriu. Pe de o parte, avem o anvergură a persecuției politice în România, care nu este similară cu alte istorii ale unor țări din aceeași regiune, adică avem un patrimoniu de suferință pe care nu putem să-l ignorăm. Pe de altă parte, ne apropiem cu pași repezi de momentul Centenarului. Or, peste jumătate din perioada secolului românesc, din 1918 până în 2018, s-a consumat sub semnul unei forme sau alteia de dictatură. A recupera această istorie a comunismului înseamnă a recupera o jumătate de veac de istorie a secolului românesc al unității naționale”, a declarat Preda citat de Agerpres.

El spune că realizarea acestui muzeu “nu trebuie gândită în termeni concurențiali”. “Sigur, nu trebuie să plecăm de la premisa că suntem ultimii în Europa și că e musai să ne aliniem la alte state, pentru că sunt și alte țări în care nu există astfel de muzee, inclusiv state avansate din punct de vedere al democrației, cum ar fi de pildă Cehia, unde există doar un muzeu privat; sau chiar și în Germania, unde un muzeu central legat de această perioadă nu există. Așa, de pildă, la noi, există un monument al rezistenței anticomuniste, dar la Berlin nu există”, a mai spus Preda.

De asemenea, muzeul ar trebui să treacă printr-o “filtrare” cu tot corpul societal românesc, la dezbatere urmând să participe, în egală măsură, și cei din țară, și cei din afara ei.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.