pictogramae

Reamenajarea Parcului Unirii din Alba Iulia demarază în luna aprilie

 Parcului Unirii din Alba Iulia

Parcului Unirii din Alba Iulia

Lucrările de reconstrucţie a Parcului Unirii din Alba Iulia, locul în care în 1918 peste 100.000 de români transilvăneni s-au adunat pentru a proclama Unirea cu România, vor începe în aprilie.

“Dorim să reconstruim Parcul Unirii, cu Monumentul Unirii, pentru încă 100 de ani minimum”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Mircea Hava.

De construcţia monumentului, pentru care s-au alocat 10,3 milioane de lei, se va ocupa Ministerul Culturii, iar de parcul propriu-zis, cu reamenajare, amenajare a unui pasaj şi punerea în valoare a obiectivului, administraţia locală, care a primit din partea Guvernului 8,5 milioane de lei.

“În aprilie o să înceapă lucrările”, a afirmat edilul din Alba Iulia.

Edilul din Alba-Iulia, a precizat că urmează să fie creat “un fel de ax al unirii”, care include construirea între viitorul monument şi Catedrala Reîntregirii a unui pod din lemn industrial şi sticlă. Practic, va fi un ax al Marii Uniri format din Catedrala Arhiepiscopală a Reîntregirii Neamului (a Încoronării), Podul Marii Uniri, care reface accesul în axul catedralei şi îl întregeşte, axul Parcului Unirii, care susţine amplasamentul Monumentul Marii Uniri cu realizarea unei piaţete ce va permite desfăşurarea unor ceremonii, fântâna arteziană, pietonalul Bulevardul Transilvaniei şi biserica cu hram “Pogorârea Sfântului Duh”.

Edilul a mai spus că vor fi amplasate şi câteva busturi, printre care şi cel al lui Woodrow Wilson, preşedintele SUA între 1913 şi 1921. “Vom plasa câteva busturi, printre care cel al preşedintele Americii, Woodrow Wilson, care, de fapt, a fost unul dintre cei care ‘au întors cu cheia’ evenimentele ca să se întâmple ceea ce urma să se întâmple”, a declarat Hava.

De menţionat că proiectul acestui monument, care va avea 22 de metri înălţime, a fost declarat câştigător în urmă cu 25 de ani.

Încă din primii ani de după 1918, a apărut ideea ridicării unui monument dedicat Marii Uniri, populaţia donând chiar bani în acest scop, însă, odată cu criza din 1929, a fost abandonat proiectul.

După 1990, aproape cu regularitate în lunile premergătoare aniversării Zilei Naţionale, unii oameni de cultură şi politicieni locali au susţinut necesitatea înălţării unui “monument al Unirii” la Alba Iulia, fiind amplasată chiar o placă în Parcul Unirii prin care se indica faptul că acolo va fi ridicat acest obiectiv.

În 1993, sculptorul Mihai Buculei a câştigat concursul naţional organizat în acest sens, el propunând un monument înalt de circa 22 de metri. Ulterior, concursul a fost reluat şi a dat acelaşi câştigător, respectiv soluţia propusă de Buculei. În 2012, Comisia Naţională a Muzeelor a agreat, din trei proiecte propuse, aceeaşi soluţie.

La sfârşitul anului trecut, Parlamentul a aprobat legea privind realizarea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – Alba Iulia, fiind alocată în acest sens suma de 18,8 milioane de lei, din care pentru Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale 10,3 milioane de lei, pentru plata dreptului de autor, precum şi pentru plata materialului necesar, a lucrărilor de construire şi de realizare a infrastructurii necesare pentru amplasare, ce vor fi realizate de sculptor. Legea prevede şi alocarea sumei de 8,5 milioane de lei în bugetul Consiliului Local Alba Iulia, pentru realizarea lucrărilor de amenajare a pasajului ceremonial, reamenajarea Parcului Unirii şi punerea în valoare a monumentului.

e-Cultura.info / Autor: Marinela Brumar.


Share-uiește cu prietenii.

Promo

cerbul de aur 2018 benner

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Descărcare logo site   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer