fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Regizorul Andrei Șerban, cetățean de onoare al Iașiului

Regizorul Andrei Șerban

Regizorul Andrei Șerban

Regizorul Andrei Șerban a primit, titlul de “Cetățean de Onoare al Municipiului”, pe scena Teatrului Național “Vasile Alecsandri” din Iași, în prezența a aproape 800 de persoane.

“Oferim titlul de “Cetățean de Onoare al Municipiului” celui care a adus atât de multe lucruri frumoase pentru Iași și al cărui nume este de referință pentru cultura internațională, mondială și, desigur, cea românească. Vă mulțumesc pentru că ați acceptat acest titlu. Orașul nostru e onorat și vă rămâne recunoscător pentru că ați acceptat să ne fiți Cetățean de Onoare”, a spus primarul interimar Mihai Chirica cu ocazia decernării titlului.

Regizorul Andrei Șerban a declarat că este emoționat să primească o astfel de distincție.

“Asta dovedește că este un teren fertil. Știm că de obicei acest titlu de Cetățean de Onoare vine cu o bucată de pământ. Această medalie fiind luată, sper ca pământul să fie în domeniul artei. De fapt, deși nu par, am 17 ani și am încă foarte multe de învățat”, le-a spus Andrei Șerban celor câteva sute de persoane aflate în Sala Mare a Teatrului Național “Vasile Alecsandri”.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a mulțumit, prin intermediul unui mesaj video, “cetățeanului de onoare al Iașiului” și “cetățeanului lumii” Andrei Șerban “pentru că ne oferă cunoașterea unei alte lumi”.

“E frumos când un oraș onorează un artist mare prin momente în care orașul își manifestă public admirația și recunoștința. Numai că în cazul cetățeanului Andrei Șerban lucrurile nu sunt atât de simple. Andrei Șerban este de câteva decenii cetățean al lumii. Pentru Andrei Șerban, lumea întreagă este un oraș uriaș în care New York, Paris, Viena, Budapesta, Tokyo sunt ca niște cartiere în care sunt săli de spectacol care au nevoie de cetățeanul Andrei Șerban. Pentru Andrei Șerban, lumea întreagă e o scenă și singura limbă acceptată e cea a adevărului artistic”, a spus ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

El i-a mulțumit și în calitate de spectator regizorului Andrei Șerban, pentru că “poposește din când în când în cartierele Iași, București, Cluj, Sibiu și alte cartiere din orașul universal în care trăiește” și pentru că “a făcut să conteze ce limbă vorbește un actor român pe o scenă din România, atâta vreme cât vorbește limba teatrului bun”.

Andrei Șerban a venit de la New York la Iași pentru a transpune, alături de artiștii Operei Naționale Române Iași, spectacole precum “Indiile galante” de Jean-Philippe Rameau, “Troienele” de Euripide, “Lucia di Lammermoor”, care au mai fost jucate pe mari scene ale lumii.

Tot sâmbătă, Andrei Șerban și-a lansat albumul bilingv, român-englez, “Regia de operă. Gânduri și imagini”. Semnat alături de Mihaela Marin, albumul cuprinde fotografii din spectacole și note de lucru ale marelui regizor.

e-Cultura.info/ Autor: Daniela Malache


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest