Regizorul Mircea Mureșan, cetățean de onoare al Sibiului

Mircea Mureșan, regizorul filmului “Răscoala” premiat la Cannes în 1966, a primit luni titlul de cetățean de onoare al municipiului Sibiu, a anunțat Primăria sibiană.

Ajuns la 85 de ani și fiind cel mai în vârstă regizor român în viață, Mircea Mureșan a primit distincția de la primarul Klaus Iohannis.

“Sunt foarte legat de Sibiu. (…) Acest atașament față de artă, l-am dobândit aici, la Sibiu. Această artă m-a influențat cu fiecare gest”, a mărturisit la primirea titlului, Mircea Mureșan. El a adăugat că “ochii Sibiului”, așa-numitele lucarne din acoperișurile din centrul istoric, “l-au urmărit” în permanență.

Mircea Mureșan a realizat o mare parte din filmări în zona Sibiului, unde regizorul revine cu plăcere de câte ori are posibilitatea. Un film emblematic în acest sens, pornind încă de la titlu, este ‘Întoarcerea la dragostea dintâi’, filmat la Sibiu și Poiana Sibiului și la care maestrul Mureșan semnează atât regia cât și scenariul. Această peliculă aduce în prim plan nu doar redescoperirea primei iubiri de către un tânăr revenit din străinătate pentru întâlnirea cu colegii de liceu, ci și mirajul pe care orașul natal l-a exercitat mereu pentru Mircea Mureșan.

Unul dintre marii actori cu care regizorul Mircea Mureșan a preferat să lucreze și care a interpretat roluri memorabile în filmele sale și nu numai, este tot sibian și tot ‘lăzărist’: Ion Besoiu, de asemenea cetățean de onoare al Sibiului.

Mircea Mureșan s-a născut la Sibiu, în 11 noiembrie 1928, fiind cel mai mare dintre cei trei copii ai familiei Maria și Ioan Mureșan. A copilărit în cartierele Maieri — Terezian, unde a urmat grădinița și școala primară, iar vacanțele le petrecea la Rășinari, însoțindu-și bunicul-pădurar în drumeții, învățând astfel să cunoască și să iubească natura.

În perioada 1939-1947 a urmat Liceul ‘Gheorghe Lazăr’, luându-și bacalaureatul în iunie 1947. Păstrează amintiri frumoase din anii petrecuți pe băncile Lazărului sibian, apreciind profesorii buni pe care i-a avut și la care se gândește cu recunoștință.

O regulă pe care ‘lăzăristul’ Mircea Mureșan n-a respectat-o a fost interdicția impusă elevilor de a frecventa sălile de cinema. În data de 1 mai 1941, profitând de ziua liberă decretată de șeful statului și de accesul gratuit la filme, colindă de dimineață până spre seară, alături de câțiva colegi, cele trei cinematografe importante: Corso, Apollo și Rio. Această zi de 1 mai a declanșat în viitorul regizor ‘nebunia’ cinematografului.

Dar existența de consumator de arte vizuale a foarte tânărului Mircea Mureșan nu s-a rezumat doar la filme. A prins și gustul teatrului, grație unui bilet de favoare de la ‘Scandia’. Între anii 1943 și 1947, avea să vadă nenumărate spectacole de teatru și operă la Sibiu, în special turneele teatrelor din București, imediat după război.

Această pasiune pentru teatru îl face să frecventeze, în paralel cu ultimii ani de liceu, și cursurile de Artă dramatică și Istoria Teatrului din cadrul Conservatorului Popular de Muzică și Teatru din Sibiu, avându-l ca profesor pe Radu Stanca.

Biblioteca ASTRA este o altă instituție culturală ce a contribuit la dezvoltarea personalității sale.

În august 1947, Mircea Mureșan a fost angajat ca actor ‘de ansamblu’ al Teatrului Orășenesc. Acesta a devenit, în 1948, Teatrul de Stat Sibiu, iar tânărul Mureșan a fost încadrat, prin concurs, actor titular, alături de maeștrii vremii, inclusiv de fostul său dascăl, Radu Stanca, cel al cărui nume îl poartă astăzi teatrul sibian.

La începutul anului 1949 Mircea Mureșan se afla cu trupa în turneu, când clădirea teatrului — astăzi, Sala Thalia — a ars în urma unui incendiu. La aproape 21 de ani, în toamna aceluiași an 1949, Mircea Mureșan pleacă din Sibiu, fiind încorporat în armată. Se încheie astfel o etapă importantă a vieții sale, etapa copilăriei și a adolescenței, ce îl va lega pentru totdeauna de orașul natal.

După un examen sever, în anul 1951, Mircea Mureșan intră la Institutul de Artă Cinematografică, clasa regie de film, institut pe care îl absolvă în anul 1955, fiind repartizat la Studioul Cinematografic București. Lucrează ca regizor asistent la filmul ‘Moara cu Noroc’.

Urmează câteva scurt-metraje, documentare și artistice. În 1961 semnează regia filmului ‘Toamna se numără…’, apoi regizează ‘Partea ta de vină’. Filmul care l-a consacrat a fost ‘Răscoala’, film ce i-a adus și premiul ‘La Premiere Oeuvre’, la Cannes, în anul 1966. Au urmat apoi, aproape în fiecare an, diverse filme care se constituie adevărate repere în cinematografia românească: ‘Baltagul’ (1969), ‘Asediul'(1971), ‘Bariera’ (1972), ‘(La) Porțile albastre ale orașului’ (1973), ‘Blestemul pământului’ și ‘Blestemul iubirii’, ecranizarea romanului ‘Ion’ de Liviu Rebreanu (1980), ‘Horea’ (1984), ‘Maria și marea’ (1988).

Nu mai puțin reprezentative ca aceste lung-metraje artistice sunt serialele de televiziune ‘Toate pânzele sus’, ce a încântat copilăria și adolescența multor generații (1975-1976), respectiv ‘Lumini și umbre'(1980-1981), pe care telespectatorii adulți îl urmăreau cu deosebit interes și la care au mai lucrat și regizorii Andrei Blaier și Mihai Constantinescu. Documentarul de lung metraj ‘Lunga Noapte de Șase Ani’, referitor la cel de-al doilea război mondial, realizat în anul 1970, a fost interzis de cenzura din vremea respectivă.

Multe dintre filmele regizate de Mircea Mureșan au fost premiate la diverse festivaluri naționale și internaționale din New Delhi, Tokyo, Cairo, Moscova, etc. Pentru realizările sale remarcabile în cinematografia românească, Mircea Mureșan a fost distins cu Ordinul Muncii, Ordinul Meritul Cultural și Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

SURSA: AGERPRES

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer