Regizorul Radu Gabrea a decedat la vârsta de 79 de ani

Regizorul Radu Gabrea

Regizorul Radu Gabrea

Regizorul Radu Gabrea a murit joi seara, la vârsta de 79 de ani, a declarat soția artistului, actrița Victoria Cociaș.

Regizorul Radu Gabrea s-a născut la 20 iunie 1937, la București. A absolvit Institutul de Construcții București (1960) și Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (1968). A semnat filme precum “Dincolo de nisipuri” (1974), “Nu te teme, Iacob!” (1982), “Călătoria lui Gruber” (2009), “Mănuși Roșii (2010), “O poveste de dragoste, Lindenfeld” (2013).

A fost primul președinte al Oficiului Național al Cinematografiei, cu rang de secretar de stat, înființat la 24 octombrie 1997 prin Ordonanță de urgență a Guvernului României. A deținut funcția până în anul 1999. Este membru fondator al Fundației “Filmul românesc”. În 2011 a fost distins cu Ordinul Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania.

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Ionuț Vulpescu, transmite condoleanțe familiei regizorului Radu Gabrea și spune că moartea regizorului este o mare pierdere pentru cinematografia românească.

”Am aflat cu profundă tristețe vestea morții regizorului Radu Gabrea, reprezentat de frunte al artei cinematografice românești. A fost primul președinte al Oficiului Național al Cinematografiei, instituție a cărei menire a fost și este relansarea producției cinematografice românești, după colapsul de la începutul anilor 1990. A venit în lumea cinematografiei din lumea tehnică. Nu a fost singurul care a urmat acest drum. Asta i-a permis să înțeleagă mai bine lumea căreia i-a dat viață pe ecran”

Cultura românească suferă o enormă pierdere prin plecarea lui Radu Gabrea, afirmă reprezentanții Uniunii Cineaștilor din România. ‘Personalitate marcantă a filmului românesc și european din ultima jumătate de secol, Radu Gabrea a avut curajul de a refuza societatea comunistă care i-a cenzurat filmul “Dincolo de nisipuri”, emigrând în Germania în 1974’, se arată într-un comunicat al UCIN.

Criticul de film Irina Margareta Nistor a spus despre regizorul Radu Gabrea că a fost un om de o cultură și de o generozitate extraordinară.

“Era un om de o cultură și de o generozitate extraordinară. Iubea și vedea filmul cu plăcere. Se bucura de fiecare spectator pe care îl câștiga, și a câștigat mulți spectatori. El ne-a arătat o altă lume, începând cu un documentar despre ‘Bucureștiul de altădată’ și terminând cu ‘Un bărbat ca Eva’ sau toate filmele pe care le-a făcut în România înainte de ’89 și o parte au fost interzise, pentru că acesta a fost și motivul pentru care a plecat”, a declarat Irina Nistor.

Ea a spus că Gabrea “era unul dintre cei mai importanți regizori” și a fost un exemplu pentru profesioniștii din România.

“Federația Comunităților Evreiești din România a aflat cu adânca mâhnire vestea despre trecerea lui Radu Gabrea la cele veșnice și exprimă sincere condoleanțe familiei îndurerate, prietenilor marelui regizor și tuturor celor care l-au cunoscut și îndrăgit”, menționează FCER.

Moartea regizorului Radu Gabrea este o mare pierdere pentru cultura română și pentru comunitatea evreilor din România, al cărei prieten sincer a fost, se arată într-un comunicat al Federației Comunităților Evreiești din România (FCER).Reprezentanții FCER remarcă implicarea activă a lui Radu Gabrea “în viața culturală iudaică de azi”.

“A inclus în cadrul Festivalului de Film de la Mediaș, pe care îl organiza, o foarte apreciată secțiune de pelicule în idiș și ebraică, a selectat formația de klezmeri a Comunității Evreilor din Oradea pentru participarea la evenimente internaționale și multe altele”, arată sursa citată.

Potrivit FCER, “sub semnul recunoașterii adevărului, Radu Gabrea s-a aplecat asupra subiectelor ținând de viața evreilor din România, printre filmele sale artistice și documentare cu acest subiect fiind ‘Evrei de vânzare’, 2012, ‘România, România’, 2006, ‘Căutându-l pe Schwartz’, 2011, ‘Călătoria lui Gruber’, 2008, ‘Moștenirea lui Goldfaden’, 2004, ‘Itzik Manger’, 2005”.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al regizorului Radu Gabrea va fi depus sâmbătă, în foaierul Teatrului Nottara, potrivit Uniunii Cineaștilor din România (UCIN).

Toți cei care l-au cunoscut și iubit pe marele regizor îi vor putea aduce un ultim omagiu la Teatrul Nottara, sâmbătă, între orele 11,00 și 16,30. Înmormântarea va avea loc duminică, la ora 14,00, la cimitirul Bellu din Capitală.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.