Reproduceri după sculpturi din Biblioteca Apostolică a Vaticanului, la Biblioteca din Târgu Mureș

Biblioteca Teleki din Târgu Mureș, recunoscută pentru numeroasele cărți rare pe care le deține, ascunde și o altfel de comoară între pereții săi: zeci de reproduceri după sculpturi aflate în Biblioteca Apostolică din Vatican, pe care fondatorul bibliotecii, contele Samuel Teleki, le-a comandat de la Viena, în perioada 1802-1803.

“La ora actuală, există 48 de sculpturi, între ele busturi și statuete, la Biblioteca Teleki. Fondatorul bibliotecii, contele Teleki a comandat o serie de statui și portrete între anii 1802-1804, după ce biblioteca fusese clădită și deschisă. Există un document din 26 iulie 1803, în care contele îl informează pe bibliotecarul său că o să sosească 65 de statui împreună cu 10 lăzi de cărți. Nu știm când au ajuns în Târgu Mureș. Mai știm că de la un anume Mathias Meyer au fost comandate 63 de statui, portrete și reprezentări figurale. Dintre acestea, în decursul timpului, probabil, s-au spart pentru că majoritatea statuetelor au fost executate în ipsos, ele fiind reproduceri ale statuilor Bibliotecii Vaticanulu”, Klara Petelei, bibliotecar la Biblioteca Teleki, citatăde Agerpres. citând dintr-un studiu efectuat de colega sa, Anna Maria Kimpian Laszlo, publicat în 2002

Klara Petelei a spus că două din cele 48 de busturi sunt sculpturi originale și îi reprezintă pe contele Samuel Teleki, fondatorul bibliotecii, prima bibliotecă publică din țară, și pe soția acestuia, contesa Susana Bethlen de Iktar. Cele două busturi care străjuiesc Sala Mare a Bibliotecii Teleki sunt executate în bronz și sunt vopsite în negru, iar restul statuilor sunt amplasate pe fiecare dintre bibliotecile din Sala Mare.

“După naționalizare, s-a făcut un inventar general în anul 1950. Atunci au fost găsite 46 de statui, plus cele două busturi din bronz ale contelui și contesei. Momentan există 48 de statui, între care busturi și statuete. Sculpturile reprezintă figuri mitologice, personalități importante din antichitate, filozofi, generali, împărați. Dintre ele au fost identificate 28”, a arătat bibliotecarul.

Pe lângă cele două busturi ale lui Samuel Teleki și Susana Bethlen, busturile identificate îi reprezintă pe Homer, Euripide, Socrate, Hipocrate, Platon, Alexandru cel Mare, Diogene, Scipio Africanul, Zeno, Cato, Cicero, Seneca, Marcus Aurelius, Tiberius, Antoninus Pius, precum și figuri mitologice, Venus, Bachus, Neptun sau Hercule.

Deschisă în anul 1802 de contele Samuel Teleki, fost cancelar al Transilvaniei, biblioteca se numără printre primele biblioteci publice din spațiul cultural est-european și funcționează fără întrerupere de la acea dată până în zilele noastre.

Fondatorul bibliotecii a procurat cele 40.000 de cărți din colecția inițială din 25 de orașe europene, reușind, în timpul celor 60 de ani de activitate, să adune cele mai reprezentative opere științifice apărute în Europa de la înființarea tiparului. Majoritatea cărților sunt scrise în limba latină, greacă, germană, franceză, engleză, maghiară și română, dar și în alte limbi europene și chiar în limbi asiatice.

În prezent, prin înglobarea unor colecții bisericești și ale unor școli confesionale, Biblioteca Teleki din Târgu Mureș numără peste 200.000 de volume și documente rare.

E-Cultura.info/ autor: Dorina Matiș, editor: Diana Dumitru

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.