fbpx

Restituiri de patrimoniului național votate de Parlamentul European

Comisia pentru cultură și educație a Parlamentului European a aprobat, cu 14 voturi pentru și unul împotrivă, un acord informal cu guvernele privind revizuirea legislației UE referitoare la facilitarea restituirii bunurilor din patrimoniul național.

Mai multe state membre ale UE, cum sunt Italia, Polonia, Franța, Germania, dar și România, au suferit furturi grave și exporturi ilegale de bunuri de patrimoniu cultural de la crearea pieței unice europene, potrivit site-ului Parlamentului European.Raportul urmează să fie votat de plenul PE la 16 aprilie și va trebui să primească aprobarea Consiliului pentru a intra în vigoare transmite Agerpres.

Potrivit acestuia, orice obiect care este clasificat de către legislația națională a unui stat membru ca fiind patrimoniu național și care a părăsit ilegal teritoriul după 1993 ar putea fi recuperat de acum înainte prin intermediul unei proceduri de returnare mai flexibile.

Pentru a permite repatrierea unui număr cât mai mare de obiecte, toate limitele de vârstă și valoare financiară au fost șterse din noul text.

Autoritățile naționale vor avea la dispoziție 6 luni (anterior 2 luni), pentru a stabili dacă un obiect găsit într-un alt stat membru constituie un obiect cultural clasificat, scos ilegal de pe teritoriul sau, și pot depune cerere de restituire în termen de 3 ani (până în prezent termenul fiind de un an).

O persoană care deține un obiect cultural revendicat de către un stat membru al Uniunii Europene ar trebui să dovedească faptul că, la achiziția obiectului, a luat toate măsurile necesare pentru a se asigura că acesta a provenit de la o sursă legală. Astfel, vor fi luate în considerare condițiile de achiziție, permisele de ieșire necesare și consultarea registrelor de obiecte culturale furate. În cazul în care posesorul nu poate furniza astfel de dovezi, nu mai este necesar ca statul reclamant să-l compenseze sau să-l plătească.

Potrivit statisticilor Comisiei Europene, anual sunt comise aproximativ 8.000 de infracțiuni împotriva patrimoniului național și aproximativ 40.000 de obiecte culturale din patrimoniu părăsesc ilegal teritoriul unui stat UE.

Pe plan internațional, bunurile culturale se află pe locul trei în clasamentul produselor de contrabandă, după droguri și arme, conform statisticilor UNESCO și ONU.

“Este evident că această legislație nu funcționează. Dar trebuie să o punem în context. Directiva din 1993 a fost adoptată în momentul abolirii frontierelor interne ale UE și dorea protejarea obiectelor de patrimoniu prestigioase și importante. Una din principalele probleme este anexa directivei actuale care face o listă a bunurilor supuse procedurilor de restituire. Acest lucru înseamnă că statele membre nu aveau libertatea de a decide ce obiecte sunt importante pentru patrimoniul lor cultural sau pot fi considerate comori naționale. Am decis să eliminăm anexa. Cealaltă problemă ține de vârsta și valoarea financiară, în special pentru obiectele care fac adeseori subiectul traficului, precum picturile. Procedura de restituire se putea aplica doar picturilor scumpe. Acest lucru nu prea are logică, deoarece fiecare stat trebuie să poată decide ce este important pentru patrimoniul său național, așa cum este scris în tratate”, a precizat raportoarea Marie-Christine Vergiat, conform site-ului PE precizează Agerpres

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Știri Externe   Știință   Interviu   Documentar   Festival   Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.                                                                                                                                                  

 • Centrul de preferințe pentru confidențialitate

  carte